Nader kennismaken met schitterend Toscane: vijf tips

Ook fan van Toscane? Het weer is er heerlijk, het eten voortreffelijk en het landschap sprookjesachtig. Om nog maar te zwijgen over de schatrijke cultuur en oudheid. Heb je Pisa, Siena en Florence al gezien, dan bieden deze tips wellicht welkome afwisseling: meer moois tussen de cipressen en glooiende heuvels. Andiamo!

Winkelen in Arezzo

De relatief onbekende stad Arezzo heeft een historisch centrum boordevol Etruskische pracht, maar je bent hier eveneens in het échte Italië. De horeca hanteren zeer schappelijke prijzen en anders dan in de beroemde plaatsen heb je er een Kalverstraatwaardige winkelstraat waar veel meer dan wijn, kaas en olie aan de man wordt gebracht. Je shopt hier voor kleding, boeken, speelgoed en platen. Verborgen op een achterafpleintje vind je Osteria dei Mercanti, dat zowel lokale specialiteiten als kindergerechten serveert. Maar wacht even, waar ken je deze stad toch van? Kijk Roberto Benigni’s film La Vita è Bella maar eens terug, die is hier opgenomen!

Ga er ’s avonds op uit, dan is het rustiger

Volterra, San Gimignano, Montepulciano, menig Toscane liefhebber is al bekend met deze superschattige heuvelstadjes. Nog niet afgevinkt, of wil je ze opnieuw bezoeken? Rij dan ’s avonds om een uur of half zeven die kant op, als de meeste toeristen weg zijn en het Italiaanse zomeravond leven op gang komt. De boel is feeëriek verlicht en veel winkels zijn tot laat open. De afstand ernaartoe hangt geheel af van welke locatie je kiest. Kijk in het kader van de voorpret alvast welke Campings Toscane te bieden heeft: kindvriendelijke plekken die stuk voor stuk hoog scoren als ideale uitvalsbasis.

Meer onbekende parels: Colle di Val d’Elsa en Livorno

In Colle di Val d’Elsa parkeer je ‘in’ de heuvel, neem je de lift omhoog en het eerste wat je ziet is een schooltje met waarschijnlijk het mooiste uitzicht ter wereld. Wandelend tussen de stadsmuren daal je af naar het gezellige centrum. Livorno is een wat ruigere stad direct aan zee, met veel winkels en de imposante markthal als blikvanger.

Dwaal door de adembenemende Val d’Orcia

Een autorit door Toscane is een uitje op zich. De mysterieuze Val d’Orcia, ten zuiden van Siena, spant de kroon en was niet voor niets het decor van een dromerige scène in Gladiator. Het wuivende graan, de Cappella della Madonna di Vitaleta, de burcht van San Galgano met zijn bijzondere verhaal: wat een wonderlijke vallei. Nog nooit zette je de auto zo vaak stil voor een fotomomentje.

Oefen je Italiaans op de weekmarkten

De weekmarkten in Toscane vinden veelal ’s morgens plaats. Rond 13:00 gaan de inwoners lunchen en die maaltijd is hier heilig, schuif vooral aan!. Elk dorp heeft wel een dag in de week dat het gekakel over eten (het favoriete gespreksonderwerp) niet van de lucht is rondom de kramen. Daar worden niet alleen verse streekproducten, maar ook kleding, schoenen en huisraad verkocht. Afdingen is geen gewoonte, de prijzen zijn redelijk genoeg. Overigens geef je in restaurants weer geen fooi. Het oefenen van je Italiaans wordt meer gewaardeerd, want weinig Italianen spreken Engels. Zeggen dat alles buonissima was en dat je graag nog eens terugkomt, is al voldoende voor een ontwapenende glimlach.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,295VolgersVolg
- advertentie -