Hoe kom ik van de eetstoornis orthorexia nervosa af?

Date:

Deel bericht:

Orthorexia nervosa is een relatief nieuwe term in de wereld van eetverslavingen en eetstoornissen, maar een probleem dat wel steeds meer erkenning krijgt. Het verwijst naar een obsessie met het eten van voedsel dat iemand als “gezond” of “zuiver” beschouwt, wat vaak een negatieve impact heeft op iemands dagelijks leven, gezondheid en mentale welzijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je van de eetstoornis orthorexia nervosa kunt herstellen.

Wat is orthorexia nervosa?

Orthorexia nervosa is een fixatie op gezond eten die uitmondt in een eetstoornis. In tegenstelling tot andere eetstoornissen, waar het vaak gaat om de hoeveelheid voedsel die men eet of het lichaamsbeeld, draait het bij de eetstoornis Orthorexia om de kwaliteit van het voedsel. Mensen met deze aandoening besteden buitensporig veel tijd aan het plannen, kopen en bereiden van hun maaltijden en vermijden hierbij voedsel dat ze als ‘onzuiver’ of ‘ongezond’ beschouwen.

- Advertisement -

Wat zijn de oorzaken van orthorexia nervosa?

De oorzaken van orthorexia nervosa zijn divers en kunnen variëren van persoon tot persoon. Culturele druk en bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening. Uit onderzoek blijkt ook dat sociale media kunnen zorgen voor te hoge eisen aan je eetpatroon.

Orthorexia begint vaak met goede bedoelingen om gezonder te eten. Na verloop van tijd wordt deze focus op voeding echter dwangmatig. Iemand ontwikkelt dan een extreme angst voor voedingsmiddelen die als ‘onzuiver’ worden beschouwd, ook bijvoorbeeld door nieuws over verontreinigd voedsel. Zo kun je in een sociaal isolement raken, omdat je vanwege dieetbeperkingen niet meer naar restaurants wilt gaan, en daalt je kwaliteit van leven door strikte voedselregels.

De gevolgen van orthorexia

De gevolgen van orthorexia nervosa kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn. Zo kan iemand een tekort aan essentiële voedingsstoffen opbouwen, met gezondheidsproblemen zoals botverlies, afname van spierweefsel of hormonale onbalans als mogelijk gevolg. De constante stress en angst rond voedsel heeft ook vaak psychologische gevolgen, waaronder mogelijke depressie, angststoornissen en sociale isolatie.

Stappen naar herstel voor orthorexia nervosa

Het herstel van orthorexia nervosa vereist vaak een gecombineerde aanpak van zowel medische interventie als psychologische begeleiding. Mogelijke stappen naar herstel voor orthorexia zijn:

  1. Professionele hulp zoeken: Het is van groot belang om een therapeut of diëtist te vinden die ervaring heeft met eetstoornissen, specifiek met orthorexia. Zij kunnen helpen om onrealistische en ongezonde overtuigingen over voeding te identificeren en aan te pakken aan de hand van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie.
  2. Educatie: Leren over de basisprincipes van voeding kan helpen om de misvattingen die aan orthorexia ten grondslag liggen te corrigeren. Ook is het belangrijk om je over de eetstoornis zelf in te lezen. Zo krijg je meer inzicht in de aandoening en vind je meer motivatie voor behandeling.
  3. Ondersteuningsgroepen vinden: Een ondersteuningsgroep of gemeenschap van mensen die soortgelijke ervaringen hebben met orthorexia, kan troost en ondersteuning bieden en verder inzicht geven in het verloop en het herstel van de eetstoornis. Zo zijn er verschillende initiatieven om orthorexia beter te begrijpen en mensen te helpen met herstel.

Onderschat orthorexia niet

Orthorexia nervosa is een complexe eetstoornis die zowel het fysieke als het mentale welzijn ernstig kan beïnvloeden en niet onderschat mag worden. Door de aandoening te herkennen, hulp te zoeken en actief te werken aan herstel, is het mogelijk om weer een gezonde relatie met voedsel op te bouwen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Een boormachine voor elke klus

Stel je voor dat je een klus hebt waarbij je iets moet boren, maar je weet niet welke...

10 Tips voor het Kiezen van de Juiste Rijschool

Het kiezen van de juiste rijschool is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je rijbewijs....

Parkeren bij Rotterdam Airport vergelijken

Ga je binnenkort met het vliegtuig naar de zon en vertrek je vanaf Rotterdam Airport? Bedenk dan ruim...

Auto verkopen in Gouda? Volg deze tips!

Wil je graag je auto verkopen in Gouda? Dan kun je dit op verschillende manieren doen, maar via...