Tekorten in de zorg blijven aanhouden

Date:

Deel bericht:

Ondanks dat het al jaren in het nieuws is, is er een groot tekort aan goed personeel in de zorg. Werkgevers staan te springen om nieuwe mensen aan te nemen, maar er is niet genoeg instroom om geschikte kandidaten te vinden. Zorg vacatures blijven lang onvervuld en als resultaat krijgt het bestaande personeel meer taken om uit te voeren. Waardoor wordt het grote personeelstekort in de zorg veroorzaakt? En welke oplossingen zijn er voor het probleem? Dat bespreken we in dit artikel.

Oorzaken

Het tekort aan zorgpersoneel is een complex probleem met veel verschillende oorzaken. Een van die oorzaken is de vergrijzing. Gemiddeld gezien worden we ouder. Een resultaat hiervan is het feit dat er steeds meer mensen worden opgenomen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Tegelijkertijd is er niet genoeg instroom om de plekken die vrijkomen weer op te vullen. De algehele krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is ook een oorzaak voor de tekorten in de zorg. In allerlei branches kunnen werkgevers niet aan voldoende personeel komen. Als in andere branches een overschot aan personeel was, dan zouden mensen eerder kiezen voor de zorg, omdat ze daar makkelijk aan een baan kunnen komen. Daar is nu dus geen sprake van. Werkgevers in de zorg moeten met werkgevers in andere branches concurreren voor personeel.

- Advertisement -

Oplossingen

Een van de genoemde oplossingen voor de tekorten in de zorg is om de administratieve lasten te verlichten. Er moet nu veel administratie bijgehouden worden door zorgpersoneel, waar veel tijd in gaat zitten. Door het aantal uren dat een werknemer bezig is met administratie te verminderen, bijvoorbeeld door de inzet van slimmere software die bepaalde zaken automatiseert, krijgen werknemers meer tijd vrij voor het verlenen van zorg. Als werknemers hier meer tijd aan kunnen besteden, dan hoeven er al minder mensen aangenomen te worden om de tekorten te verhelpen.

Gunstig als je op zoek bent naar een baan

De tekorten in de zorg zijn vervelend voor werkgevers, maar werkzoekenden kunnen er hun voordeel mee doen. Werkgevers hebben het liefst dat werknemers zoveel mogelijk uren werken. Het komt daarom vaak voor dat werkgevers hun potentiële kandidaten een aanbod sturen voor meer uren dan de kandidaten eigenlijk zouden willen. Door de vele openstaande vacatures in de zorg hebben kandidaten kracht gekregen om te onderhandelen. Voordat zij akkoord gaan om voor een werkgever aan de slag te gaan, kunnen zij de arbeidsvoorwaarden nu meer naar hun zin krijgen dan voorheen. Geeft de werkgever namelijk niet toe, dan kan de kandidaat zo reageren op andere zorg vacatures.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

De risico’s van het vak van strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat kiest niet voor het makkelijkste beroep. De jurist krijgt altijd te maken met mensen die worden...

4 redenen waarom bergwandelen steeds populairder wordt onder de jongeren

In de afgelopen jaren is bergwandelen steeds populairder geworden onder jong en oud. Het is interessant om te...

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...