Eiwitten kopen een goed idee?

Date:

Deel bericht:

Als je een fanatieke sporter bent, is goede voeding van groot belang. Je wilt gezond eten om je beter te voelen, maar na je sportprestaties moet je lichaam ook herstellen. Je huid, spieren, botten en bloed bestaan uit eiwitten. Als je actief sport, is het belangrijk dat de eiwitten telkens bij worden gevuld. Je kunt eiwitten kopen om het herstel sneller te laten verlopen. Maar ook voor mensen die maar af en toe of zelfs helemaal niet sporten, is het van groot belang om genoeg eiwitten tot zich te nemen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwit is één van de macronutriënten die ons lichaam voorzien van energie. Koolhydraten en vetten doen dit ook. Eiwitten worden ook wel de bouwstenen van ons lichaam en onze spieren genoemd. Het menselijk lichaam bestaat dan ook voor een groot deel uit eiwitten.

- Advertisement -

Eiwitten uit voeding worden echter op een andere manier samengesteld dan de eiwitten in het lichaam. Daarom worden eiwitten uit voeding in de maag afgebroken tot peptiden en in de dunne darm afgebroken tot aminozuren. Via de darmwand worden de aminozuren opgenomen in het bloed. Hier worden ze gebruikt voor de opbouw van alle eiwitten die het lichaam nodig heeft.

In welke etenswaren zitten eiwitten?

Om een sterk en gezond lichaam te verkrijgen en behouden, is het van groot belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zitten in tal van etenswaren. Er is een verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn onder andere te vinden in zuivelproducten, vlees, gevogelte, vis, schaaldieren en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in producten als tofu, soja, seitan, quinoa, bonen, linzen, kikkererwten, noten en zaden. Het is belangrijk om regelmatig één of meer van deze producten te eten.

Eiwitten uit shakes

Als je niet genoeg van bovenstaande etenswaren tot je neemt of aan intensieve krachttraining doet, is het verstandig om eiwitten uit shakes te nuttigen, het liefst als aanvulling van de etenswaren die eiwitten bevatten. Eiwitshakes zijn ook geschikt voor mensen die een (eiwit)dieet volgen.

Het beste kun je een eiwit shake tussen de maaltijden door nuttigen. Er zijn vele verschillende eiwitshakes beschikbaar. De populairste zijn whey proteïne, caseïne eiwit en plantaardige vegan eiwitten.

Als je vegan bent, moet je goed opletten welke shake je neemt. De meeste eiwitshakes zijn gemaakt op basis van melk. Kijk dus goed of de shake wel echt alleen uit plantaardige eiwitten bestaat. Naast shakes, is ook vegan proteïnepoeder beschikbaar bij Bodystore.

Eiwit uit repen

Ter vervanging of aanvulling van eiwitshakes, kun je ook eiwitrepen nuttigen. Dit zijn lekkere repen met een goede hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en calorieën. Deze shakes zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Sporters nemen vaak een eiwitreep in de pauze van een sportwedstrijd of voor of na aanvang om snel even hun eiwitpeil omhoog te krijgen.

De eiwitrepen bieden veel voordelen. Naast het feit dat deze over veel goede stoffen beschikken, zijn ze eenvoudig mee te nemen. Dit is ideaal als je op pad gaat. Ook zijn ze snel te nuttigen, waardoor je binnen enkele minuten een energiekick krijgt.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Hydrauliek in de filmindustrie

In de wereld van film en televisie zorgen speciale effecten voor spectaculaire en meeslepende scènes. Een van de...

Het belang van bewustwording van SOA’s

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) vormen een belangrijk gezondheidsprobleem wereldwijd. Het vergroten van bewustzijn over SOA's is van cruciaal...

Het belang van een uitvaartverzekering

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw dierbaren niet worden...

De risico’s van het vak van strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat kiest niet voor het makkelijkste beroep. De jurist krijgt altijd te maken met mensen die worden...