woensdag, oktober 20, 2021
15.3 C
Rotterdam
woensdag 20 oktober 2021
GesponsordLeer de voors en tegens van sapkuren en detox...

Leer de voors en tegens van sapkuren en detox diëten

-

Leer de voors en tegens van sapkuren en detox diëten

Dit betreft een gesponsord artikel

 

- Advertisement -

Sapkuren klinkt als een gezonde, natuurlijke manier om veel fruit en groenten binnen te krijgen en tegelijkertijd een paar dagen lang minder gezonde voedingsmiddelen uit je dieet te bannen. Maar is deze detox dat ook? Lees het in dit artikel

Wat is een detox sapkuur?

Een detox sapkuur houdt in dat je gedurende een bepaalde tijd alleen fruit- of groentesappen drinkt, meestal van één tot zeven dagen, afhankelijk van het doel. Sap wordt meestal geperst, wat betekent dat de pulp van het fruit en de groenten wordt gescheiden van het sap.

Veel voorkomende redenen om een detox sapkuur te doen zijn afvallen, het elimineren van “gifstoffen” uit het lichaam en het geven van rust aan het spijsverteringsstelsel. Hoewel fruit en groenten belangrijke vitaminen en voedingsstoffen leveren, is het nuttigen van alleen sap misschien niet zo goed voor je als het klinkt. Neem de tijd om de voor- en nadelen van een detox sapkuur te begrijpen voordat je je eraan waagt.

Detoxen en gewichtsverlies

Zal je gewicht verliezen tijdens een detox sapkuur? Waarschijnlijk wel, omdat je waarschijnlijk minder calorieën binnenkrijgt dan wanneer je je gewone voedsel zou eten. Je kunt de eerste paar dagen snel gewicht verliezen, maar dat is niet blijvend.

Het meeste gewichtsverlies tijdens een detox sapkuur is tijdelijk, totdat je weer vast voedsel gaat eten. Bovendien kan een sapkuur je stofwisseling vertragen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename wanneer je terugkeert naar een regulier dieet.

Hoewel een detox sapkuur je kan helpen om een afslankplan op te starten, moet je je levensstijl op lange termijn aanpassen om het gewicht eraf te houden. Dat betekent dat je je dagelijkse eetgewoonten moet veranderen en regelmatig moet bewegen. Het doen van een detox sapkuur voor een dag of twee kan u de motivatie geven om je eetgewoonten te “resetten” om gezonder te worden, maar vertrouw er niet op voor blijvend gewichtsverlies.

Sapkuren voor ontgifting

Niets anders drinken dan fruit- en groentesappen lijkt misschien een goede manier om je spijsverteringsstelsel te “ontgiften”, vooral als je veel ongezond voedsel hebt gegeten, te veel alcohol hebt gedronken, of je opgeblazen of futloos voelt. Echter, “ontgiften” is een belangrijke marketing claim van bedrijven die detox kuren promoten, en niet alleen is het misleidend, er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze claim ondersteunt.

Detox sapkuren overladen je lichaam met suiker, wat allesbehalve ontgiftend is. Bovendien zorgt al die suiker ervoor dat je bloeddruk een piek bereikt en daarna snel daalt, wat je een energiestoot kan geven, maar je daarna nog vermoeider kan laten voelen, en ook kan interfereren met hoe je lichaam insuline gebruikt.

Vezels helpen je lichaam suiker te verwerken zonder de plotselinge pieken en dalen. Door sap te maken verwijder je de vezels uit het hele fruit of de groente, waardoor alleen de suikers en voedingsstoffen overblijven. Plus, vezels voegen bulk toe aan je ontlasting om je lichaam te helpen zich te ontdoen van afval en je spijsverteringsstelsel op een gezonde manier te laten functioneren.

Alternatieven voor detox sapkuren

In plaats van het drinken van geperst sap zonder de pulp, bewaar de vezels. Voedingsvezels bevatten vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en antioxidanten, en onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van obesitas, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker, waaronder darmkanker.

Bovendien kan het eten van hele vruchten en groenten, samen met volle granen, daadwerkelijk helpen bij gewichtsverlies. Als dat je doel is, bouw dan je dieet op rond volwaardige voeding en magere eiwitten. Vermijd of minimaliseer verpakte, verwerkte of suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken die weinig voedingswaarde hebben en veel calorieën bevatten.

Als je van het idee houdt om je fruit en groenten op te drinken, probeer dan eens smoothies te maken van boerenkool of spinazie gemengd met bessen, appels, bananen – welk fruit je maar lekker vindt. In tegenstelling tot geperst sap, worden smoothies gemaakt door het mengen van ingrediënten, met behulp van hele vruchten en groenten.

Je kunt ook extra eiwitten aan je smoothie toevoegen door Griekse yoghurt of melk toe te voegen. Je krijgt alle voedingsstoffen binnen van het juicen van dezelfde ingrediënten, plus de voordelen van vezels en meer. En, je zult je langer vol voelen dan wanneer je alleen sap zou drinken. 

Sapvasten hoeft niet zwaar te zijn, maar is juist een leuke en vernieuwende manier om te kijken wat voeding met je lichaam doet.


Gesponsord
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van Nieuws op Beeld en kan links bevatten die doorverwijzen naar een andere website.


 

Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Laatste nieuws

Zeer grote brand verwoest bedrijfsverzamelgebouw Scheijdelveweg Zuidland (video)

Zuidland - Een grote brand heeft afgelopen nacht voor veel schade gezorgd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Scheijdelveweg in...

Beroving was aanleiding voor dodelijke schietpartij Schiltmanstraat Rotterdam

Rotterdam - De 20-jarige Rotterdammer die op maandag 11 oktober werd doodgescohten in de wijk Bloemhof is eerst samen...

Dit is de mooiste raamdecoratie voor je slaapkamer

In de zoektocht naar nieuwe decoratie voor de slaapkamer zul je ontdekken dat je heel wat opties hebt. Je...

Veel hulpdiensten naar ongeluk Burgemeester Schalijlaan Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Een automobilist is dinsdagmiddag uit de bocht gevlogen op de Burgemeester Schalijlaan in Capelle...
- Advertisement -

Man overleden na aanrijding met tram, mogelijk geduwd Anthony Fokkersingel Den Haag

Den Haag - Een man is maandagavond overleden nadat hij voor een tram zou zijn geduwd, volgens omstanders gaat...

Politie zoekt getuigen van ontvoering Pauwenburg Rotterdam

Rotterdam - Een man is in de nacht van woensdag op donderdag slachtoffer geworden van een ontvoering. De 42-jarige...

Must read

Camera’s station Capelle Schollevaar operationeel

Capelle aan den IJssel - Burgemeester Peter Oskam nam...

Gewonde na aanrijding tussen scooter en maaltijdbezorger Jurriaan Kokstraat Den Haag

Den Haag - Zondagavond 31 mei rond 23.15 uur...