Wat is glasvezel?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: glasvezel. In steeds meer delen van Nederland kan je gebruik maken van glasvezel internet. T-mobile gaat de komende jaren samen met Dutch Fiber miljoenen woningen aansluiten op hun glasvezelnetwerk in Delft, Leidschendam, Rotterdam Alexander en Ridderkerk. 

Wat is glasvezel?
Glasvezel is een van de technieken voor internet-, televisie- en telefoonverbindingen. Door middel van licht wordt de data door glasvezelkabels verzonden. Vergeleken met de technieken waarbij een elektrisch signaal werd gebruikt voor het verzenden van data gaat het verzenden van data veel sneller. Ook kan het verzenden van data over een grotere afstand worden gedaan.

Glasvezel wordt gemaakt van glas, zoals de naam doet vermoeden. Glasvezel kan op twee manieren worden gemaakt, via een indirect smeltproces of rechtstreeks smeltproces. Het verschil tussen deze smeltprocessen is wanneer de vezels uiteen worden getrokken. De glasvezel kan bestaan uit een stapelvezel of een ononderbroken vezel. De ononderbroken vezel kan maar liefst 12 kilometer lang zijn. Een stapelvezel is een korte vezel, die slechts enkele centimeters lang is. Het wifi signaal van glasvezel internet wordt afgegeven door je modem. Je multimediakast zorgt er vervolgens voor dat je internetsignaal wordt verspreid naar je diverse apparaten. Hierbij wordt er voor gezorgd dat elk apparaat de juiste internetsterkte krijgt.

Waarom glasvezel?
Het gebruiken van glasvezel internet heeft verschillende voordelen.

Snelheid
Het grootste voordeel is dat het internet veel sneller is dan het internet via traditionele technieken. Bij traditionele technieken kan je bijvoorbeeld denken aan kabel, DSL of antennes. Als je kijkt naar de kwaliteit prijs verhouding ben je ook voordeliger uit met glasvezel internet. Je kunt kiezen voor een goedkoper abonnement, maar je zult dan veel minder snel internet hebben. Minder snel internet kost je tijd en tijd is ook geld.

Stabiel internet
Een ander groot voordeel is dat glasvezel internet erg stabiel is. Dit is in deze tijd van thuiswerken en thuis studeren steeds belangrijker. Hierdoor is de kans groot dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van glasvezel internet.

Milieu
Glasvezel internet is beter voor het milieu, doordat er minder isolatiemateriaal hoeft gebruikt te worden. Dit komt doordat glasvezel minder warm wordt dan een normale kabel. Door de stabiele internet bij glasvezel internet hoef je ook minder of geen gebruik te maken van apparaten zoals routers, wat een negatieve belasting heeft op het milieu. Daarnaast heeft glas een lange levensduur en hoeft er weinig onderhoud te worden gedaan aan glasvezels. Koperverbindingen voor internet hebben wel een slechte impact op het milieu, omdat metaal kan oxideren en kan uitzetten. Hierdoor kan het de bodem vergiftigingen. Ook kunnen glasvezels worden gerecycled.

Brandgevaar
Bij het gebruik van normale kabels was er kans op brandgevaar, omdat er elektriciteit werd gebruikt. Ook konden de kabels erg warm worden. Hiervoor werd isolatiemateriaal gebruikt, maar toch was er een kans op brand. Dit gevaar is een stuk kleiner bij glasvezel, omdat het verzenden van data door middel van licht gebeurd.

Concluderend lijkt glasvezel internet de internet van de toekomst. Het is vooral afwachten tot wanneer het overal te gebruiken is.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,284VolgersVolg
- advertentie -