Wat is glasvezel?

Date:

Deel bericht:

Je hebt er vast wel eens van gehoord: glasvezel. In steeds meer delen van Nederland kan je gebruik maken van glasvezel internet. T-mobile gaat de komende jaren samen met Dutch Fiber miljoenen woningen aansluiten op hun glasvezelnetwerk in Delft, Leidschendam, Rotterdam Alexander en Ridderkerk. 

Wat is glasvezel?
Glasvezel is een van de technieken voor internet-, televisie- en telefoonverbindingen. Door middel van licht wordt de data door glasvezelkabels verzonden. Vergeleken met de technieken waarbij een elektrisch signaal werd gebruikt voor het verzenden van data gaat het verzenden van data veel sneller. Ook kan het verzenden van data over een grotere afstand worden gedaan.

- Advertisement -

Glasvezel wordt gemaakt van glas, zoals de naam doet vermoeden. Glasvezel kan op twee manieren worden gemaakt, via een indirect smeltproces of rechtstreeks smeltproces. Het verschil tussen deze smeltprocessen is wanneer de vezels uiteen worden getrokken. De glasvezel kan bestaan uit een stapelvezel of een ononderbroken vezel. De ononderbroken vezel kan maar liefst 12 kilometer lang zijn. Een stapelvezel is een korte vezel, die slechts enkele centimeters lang is. Het wifi signaal van glasvezel internet wordt afgegeven door je modem. Je multimediakast zorgt er vervolgens voor dat je internetsignaal wordt verspreid naar je diverse apparaten. Hierbij wordt er voor gezorgd dat elk apparaat de juiste internetsterkte krijgt.

Waarom glasvezel?
Het gebruiken van glasvezel internet heeft verschillende voordelen.

Snelheid
Het grootste voordeel is dat het internet veel sneller is dan het internet via traditionele technieken. Bij traditionele technieken kan je bijvoorbeeld denken aan kabel, DSL of antennes. Als je kijkt naar de kwaliteit prijs verhouding ben je ook voordeliger uit met glasvezel internet. Je kunt kiezen voor een goedkoper abonnement, maar je zult dan veel minder snel internet hebben. Minder snel internet kost je tijd en tijd is ook geld.

Stabiel internet
Een ander groot voordeel is dat glasvezel internet erg stabiel is. Dit is in deze tijd van thuiswerken en thuis studeren steeds belangrijker. Hierdoor is de kans groot dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van glasvezel internet.

Milieu
Glasvezel internet is beter voor het milieu, doordat er minder isolatiemateriaal hoeft gebruikt te worden. Dit komt doordat glasvezel minder warm wordt dan een normale kabel. Door de stabiele internet bij glasvezel internet hoef je ook minder of geen gebruik te maken van apparaten zoals routers, wat een negatieve belasting heeft op het milieu. Daarnaast heeft glas een lange levensduur en hoeft er weinig onderhoud te worden gedaan aan glasvezels. Koperverbindingen voor internet hebben wel een slechte impact op het milieu, omdat metaal kan oxideren en kan uitzetten. Hierdoor kan het de bodem vergiftigingen. Ook kunnen glasvezels worden gerecycled.

Brandgevaar
Bij het gebruik van normale kabels was er kans op brandgevaar, omdat er elektriciteit werd gebruikt. Ook konden de kabels erg warm worden. Hiervoor werd isolatiemateriaal gebruikt, maar toch was er een kans op brand. Dit gevaar is een stuk kleiner bij glasvezel, omdat het verzenden van data door middel van licht gebeurd.

Concluderend lijkt glasvezel internet de internet van de toekomst. Het is vooral afwachten tot wanneer het overal te gebruiken is.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Premie autoverzekering in Zuid-Holland stijgt 17%

Inwoners van Zuid-Holland betaalden in het eerste halfjaar van 2023 gemiddeld 17 procent meer voor hun autoverzekering. Dit...

Verloren sleutels of inbraak? Ontdek de sleutel tot gemoedsrust!

Iedereen heeft weleens de paniek gevoeld die ontstaat bij het verlies van sleutels of de schok van een...

Digitale strategieën voor nooddiensten: Instagram inzetten bij crisiscommunicatie

In de snel evoluerende digitale wereld is de rol van online marketingbureaus cruciaal geworden, niet alleen voor bedrijven,...

De top 3 trends in app ontwikkeling voor 2023

In 2023 heeft mobiele appontwikkeling echt interessante dingen meegemaakt. Een grote verandering is het gebruik van 5G-netwerken, die...