Zo bereid je je voor op de AOW

Date:

Deel bericht:

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een volksverzekering waar iedere Nederlander in principe recht op heeft. Vaak lijkt dit iets wat nog in de verre toekomst ligt, maar het kan geen kwaad om je hier op tijd in te verdiepen. Want wanneer en waar heb je nou eigenlijk recht op als het gaat om de AOW? Dit artikel helpt je alvast een eindje op weg.

Wat is mijn AOW-leeftijd?

Niet iedereen zal op dezelfde leeftijd AOW ontvangen. Vanaf 2021 ligt de AOW-leeftijd op 67 jaar, maar de AOW-leeftijd wordt gebaseerd op de levensverwachting van Nederlanders. Wanneer de levensverwachting stijgt, zal er iedere keer drie maanden bij de AOW-leeftijd worden opgeteld. Als je in 2021 jonger bent dan 62 jaar weet je nog niet met zekerheid op welke leeftijd je AOW zal ontvangen. Wanneer weet je nou wel zeker wat je AOW-leeftijd is? Iedere Nederlander krijgt vijf jaar van tevoren bericht met daarin zijn of haar definitieve AOW-leeftijd.

- Advertisement -

Wanneer heb ik recht op AOW?

Je ontvangt de AOW-uitkering vanuit de overheid en het wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Op het moment dat je vanaf je vijftiende levensjaar langer dan een jaar woonachtig in Nederland bent of bent geweest heb je op je AOW-leeftijd recht op deze uitkering. In de aanloop naar die leeftijd bouw je ieder jaar ongeveer 2% AOW op. Heb je een tijd in het buitenland gewoond? In dat geval zal je AOW-uitkering lager uitvallen.

Waar heb ik recht op?

Het bedrag dat je zal ontvangen hangt af van een aantal factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je thuissituatie; je AOW-uitkering zal lager uitvallen wanneer je een partner hebt. De AOW wordt gezien als het basispensioen. Daarnaast heb je nog recht op een pensioen wanneer je ergens in loondienst bent geweest waar sprake was van een pensioenregeling. In dat geval heb je gedurende je carrière een pensioen opgebouwd dat door je werkgever is ingehouden op je salaris. Dit wordt uitgekeerd op het moment dat je met pensioen gaat. Twijfel je of je voldoende hebt aan je AOW en je pensioen via je werkgever? Dan kun je bekijken of je je pensioen wilt aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrenteverzekering of banksparen.

Wanneer kan ik AOW aanvragen?

Je dient je AOW zelf aan te vragen. Dit kan ongeveer vier maanden voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt; je ontvangt dan een brief van de overheid met daarin de aankondiging van je AOW. Wanneer je in het buitenland woont is het verstandig om hier eerder achteraan te gaan. Heb je nog geen brief ontvangen? Ga hier dan achteraan om te voorkomen dat je zonder financiële middelen komt te zitten.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

De risico’s van het vak van strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat kiest niet voor het makkelijkste beroep. De jurist krijgt altijd te maken met mensen die worden...

4 redenen waarom bergwandelen steeds populairder wordt onder de jongeren

In de afgelopen jaren is bergwandelen steeds populairder geworden onder jong en oud. Het is interessant om te...

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...