Zo sluit je een trekschakelaar aan

Als je een trekschakelaar wilt aanschaffen en deze wilt aansluiten is het belangrijk om te weten waarvoor je deze schakelaar gaat gebruiken. Grofweg zijn de trekschakelaars in twee categorieën onder te verdelen. De eerste categorie is de trekschakelaar waarbij je alleen maar het licht aan of uit wil doen. Dit worden de enkelpolige trekschakelaars genoemd.

De tweede categorie zijn de dubbelpolige trekschakelaars en deze hebben het voordeel dat je elektrische apparaat spanningsloos zijn als je ze niet gebruikt. Dit wordt veel gebruikt bij het aansluiten van een wasmachine in de doucheruimte. Hier lees je hoe je een trekschakelaar aansluit.

Enkelpolige schakelaar

Als je trekschakelaar wilt aansluiten, is het belangrijk dat je als eerste de stroom uitschakelt. Dit kun je het beste doen door de hoofdschakelaar uit te schakelen zodat je veilig kunt werken. Bij een enkelpolige schakelaar is het aansluiten redelijk eenvoudig. Binnen de installatietechniek wordt er gebruik gemaakt van drie kleuren als het gaat om de elektriciteit in een woning.

Bij het aansluiten van een enkelpolige trekschakelaar is het belangrijk dat je de koperkabels voor 1 cm bloot legt. Daarnaast is het een kwestie van de juiste kleuren aansluiten. In principe is bruin de kleur van de aanvoer en blauw de kleur van de afvoer. Zwart wordt gebruikt om bijvoorbeeld de lamp aan te sluiten op de schakelaar. Daarnaast is het belangrijk dat het koord daadwerkelijk de ruimte heeft om bediend te worden.

Dubbelpolige schakelaar

Hoewel de functie van een dubbelpolige schakelaar anders is, is de aansluiting net zo eenvoudig. Bij een dubbelpolige schakelaar heb je te maken met een lampje zodat je kan zien of de schakelaar aan of uit staat. Het is belangrijk dat het lichtje aan de bovenkant van de schakelaar zit.

Daarnaast geldt in beide gevallen dat je de schakelaar moet afdekken met een plaatje en daarna kan je de stroom weer aansluiten. Bedenk wel dat je eigen veiligheid altijd het eerste aandachtspunt moet zijn. Een trekschakelaar wordt vaak tegen het plafond aan bevestigd dus zorg er ook voor dat je op een veilige trap staat.

Keuze maken

De keuze voor een trekschakelaar is vooral in de natte ruimte zoals de douche een verstandige keuze. Door de dubbelpolige trekschakelaar te gebruiken, weet je zeker dat je wasmachine zonder stroom is op het moment dat je deze niet gebruikt. In een ruimte waar veel water kan zijn, is dit een veilige gedachten omdat de combinatie van elektriciteit en water tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Ben je op zoek naar een trekschakelaar? Neem hier contact op met GoedkopermetSchakelmateriaal.nl. Zij kunnen je adviseren wat je het beste kunt doen in jouw specifieke situatie. Verder hebben zij een breed aanbod dat passen in je design.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,281VolgersVolg
- advertentie -