Last van de onderrug? 3 veelvoorkomende oorzaken

Rugpijn is één van de meest genoemde gezondheidsproblemen in Nederland. Lage rugpijn is de meest voorkomende aandoening aan de rug, er kunnen dan ook veel verschillende oorzaken zijn waar dit ongemak door kan ontstaan.

Last van je onderrug kan in het dagelijks leven erg vervelend zijn. De klachten kunnen aanwezig zijn tijdens het bewegen, maar ook bij rust en ontspanning. Het kan acuut ontstaan, waardoor de pijn vaak hevig is. Maar pijn aan de onderrug kan ook langzaam erin sluipen en op de lange termijn zorgen voor chronisch last. Vaak wordt het dan omschreven als doffe en zware pijn. Rugpijn kan grote invloed hebben op je dagelijks leven. Het kan zorgen voor arbeidsongeschiktheid, isolement en in het ergste geval ook een reden zijn voor een depressie.

Oorzaken pijn aan de onderrug

Pijn aan de onderrug kan veel verschillende oorzaken hebben en in sommige gevallen is de oorzaak dan ook lastig te vinden. De ruggenwervel is het centrale gedeelte van het menselijk lichaam. Alle mogelijke oorzaken opnoemen is daarom bijna onmogelijk, maar drie veelvoorkomende oorzaken gaan wij hieronder toelichten.

Verkeerde zithouding

Steeds vaker en langer brengen wij onze dag zittend door. Alleen is zitten helemaal niet zo gezond, er wordt soms zelfs gezegd dat ‘zitten het nieuwe roken is’. Door een verkeerde zithouding kunnen er vervelende klachten ontstaan, zoals last van de onderrug. Een holle rug, hangende of juist gespannen schouders, het zorgt voor een vervelende druk op onze onderrug en overbelasting. Een verkeerde zithouding kan zorgen voor klachten op de lange termijn, soms zelfs chronisch. Hulpmiddelen zoals een stuitkussen of een ergonomisch rugkussen kunnen al een groot verschil teweeg brengen.

Slijmbeursontsteking

Het is een minder bekende oorzaak, maar daardoor zeker niet minder vervelend. Een slijmbeursontsteking komt vaak voor in de knie, heup en schouder, maar kan ook zeker voorkomen in de rug. Kort uitgelegd, een slijmbeurs zit bij de gewrichten, tussen pees en bot, en fungeert als een soort stootkussen. Als een slijmbeurs langdurig geïrriteerd raakt kan dit een vochtophoping veroorzaken, wat als gevolg kan zorgen voor een slijmbeursontsteking. In de meeste gevallen is een slijmbeursontsteking goed te behandelen. Rust en pijnstillers met een ontstekende werking is vaak voldoende, waardoor de slijmbeursontsteking binnen een paar weken verdwijnt.

Hernia – een rugkwaal die werkelijk iedereen kan overkomen

Een hernia staat een beetje bekend als een ouderdomskwaal, maar het kan iedereen overkomen. Het lijkt net corona, iedereen om je heen krijgt het, en jij wordt niet getroffen, totdat je het zelf krijgt. In onze ruggenwervel hebben we kleine stootkussentjes met vocht, ook wel de tussenwervelschijven genoemd. Deze dienen bewegingen te verzachten. Bij een hernia verplaatsen deze tussenwervelschijven. Dit kan naast pijn ook zorgen voor vervelende tintelingen en kramp, in sommige gevallen is ook een klein bobbeltje zichtbaar. Een hernia kan doorstralen naar de benen en kan hele hevige klachten veroorzaken. In sommige gevallen zelfs zo erg dat het je dagelijks leven verhindert en dat je arbeidsongeschikt kan raken. Een hernia dient serieus genomen te worden, in sommige gevallen is een operatieve ingreep nodig om een hernia te behandelen. Zorg voor een goede medische diagnose om de juiste behandeling te krijgen en zoek een goede fysiotherapeut voor de revalidatie.

Wat kan je zelf doen bij rugpijn?

Zorg voor voldoende beweging en let goed op je houding, zowel staand als zittend. Probeer bij klachten zoveel mogelijk vormen van therapie uit, totdat je de juiste voor jouw klachten hebt gevonden. Het is zonde als rugklachten je dagelijks leven belemmeren. Wanneer je er op tijd bij bent kan het vaak nog op relatief korte termijn verholpen worden.

Wat de oorzaak ook is, neem pijn in de rug serieus. Het kan je dagelijks leven sterk beïnvloeden, niet alleen vandaag, maar ook in de nabije én verre toekomst. Neem bij klachten contact op met een huisarts of fysiotherapeut om zo de beste behandeling te krijgen voor jouw fysieke ongemak.


Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via Adverteren


 

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,263VolgersVolg
- advertentie -