Eerste hulp bij online shoppen: zo word je niet opgelicht!

Date:

Deel bericht:

De afgelopen jaren is het aantal online shoppers alleen maar toegenomen. En ook meer dan ooit worden mensen online opgelicht. Bestellen bij webshops die niet leveren, soms met een klein bestelbedrag, maar ook net zo goed orders van over de honderden euro’s. Hoe weet je of je te maken hebt met een betrouwbare webshop? Daar zoomen we in dit artikel op in.

Vertrouwen in anderen

Hoe mooi en betrouwbaar een webshop er ook uitziet, dat wil niet altijd zeggen dat dat ook zo is. En de kans is groot dat wanneer de winkel de afspraken niet gaat nakomen, ze dat eerder al bij anderen geflikt hebben. Daarom: duik in de beoordelingen van anderen. Veel mensen zijn immers bereid een klacht achter te laten om anderen te waarschuwen. Negeer dit niet! Toegegeven, er kunnen natuurlijk altijd klachten zijn. Vaak zal je zien dat deze zich richten op het niet nakomen van de bezorgafspraken (wat ook door de postservice kan komen). Zijn er echter veel klachten over het niet-leveren van producten. Zet er dan zeker je vraagtekens bij. Heb vertrouwen in eerdere klanten.

- Advertisement -

Controleer het product

Klinkt een product te mooi om waar te zijn voor de betreffende prijs? Of is het juist heel duur en wil je zeker weten dat je te maken hebt met een goed product? Duik er dan zeker wat dieper in. Op BesteReviews.com vind je tal van reviews over producten. Daar vergelijk je diverse items, van de beste slimme deurbel tot goede naaimachine, stoomreiniger en buikspiermachine. Bovendien vertelt de website over de aanbevolen producten in de betreffende categorie én word je ook meteen doorverwezen naar een betrouwbare webshop. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Duik in de voorwaarden en contactgegevens

Een goede factor om te zien of een webshop betrouwbaar is (gaat niet altijd op, maar geeft indicatie), is wanneer er contactgegevens bij staan. Denk aan een telefoonnummer, e-mailadres en postadres, oftewel meerdere manieren om contact op te nemen. Duik daarnaast ook in de leveringsvoorwaarden en pas op met dropshipping (geen eigen voorraad, maar juist doorgeplaatste bestellingen, vaak naar het buitenland).

Staat er bijvoorbeeld in de voorwaarden dat het product door een externe partij geleverd wordt en dat de levertijd lang kan duren? Zie je alleen een e-mailadres bij de contactgegevens? Dan is er een kans dat je met een dropshipper te maken hebt. Die zijn niet altijd bekend met het product dat ze zelf verkopen (kan goed dat je een kat in de zak koopt) én zetten er vaak een hoge marge op. Als voorbeeld: ze verkopen een product voor €50, dat ze zelf via AliExpress bestellen voor €5 op het moment dat jij de aankoop doet via de webshop. Het is dan maar afwachten wanneer je pakketje aankomt.

Weet wat je van een keurmerk mag verwachten

Er zijn verschillende soorten keurmerken, zoals Thuiswinkel Waarborg, WebwinkelKeur, Webshop Keurmerk en Trusted Shops. Ziet er natuurlijk fijn uit als een webshop deze heeft, maar weet dat dat nog niet garandeert dat regels nageleefd worden. Wat wel fijn is, is dat deze shops wel voldoen aan de wettelijke eisen voor online aankopen (dus in theorie zijn hun voorwaarden goed). Mocht je uiteindelijk problemen krijgen met de webshop, dan kun je de klacht voorleggen aan de keurmerkinstantie, die vervolgens gaat bemiddelen.

Bij twijfel, niet doen!

Wie weet heb je een uitstekende aanbieding op de kop getikt. Een prijs die veel lager ligt dan bij andere webshops. Je hebt je huiswerk gedaan, vooral positieve reviews ontdekt en de voorwaarden van deze online winkel lijken er ook goed uit te zien. Je had echter nog nooit eerder van de webshop in kwestie gehoord. Kun je dan beter daar niet bestellen? Nee hoor! Je hoeft zeker niet altijd bij de gevestigde shops te bestellen en het kan zeker zo zijn dat een product ergens anders veel goedkoper is dan bij de grote en bekende shops. En het is natuurlijk zonde om onnodig te veel te betalen. Maar heb je een slecht onderbuikgevoel? Bij twijfel, niet doen. Niemand heeft immers zin om enkele dagen in de stress te zitten of het pakketje wel aankomt. Maar wie weet heb je wel een pareltje van een webshop ontdekt!

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Buitenverwarming wanneer het koud is

Niets is beter dan een prachtige zomerdag. Overdag ben je lekker buiten of zit je aan het zwembad...

Eiwitten kopen een goed idee?

Als je een fanatieke sporter bent, is goede voeding van groot belang. Je wilt gezond eten om je...

Wat is linkbuilding eigenlijk?

Wat is linkbuilding eigenlijk? Dit is een begrijpelijke vraag als je nauwelijks bekend bent met de mogelijkheden binnen...

Maak een verstandige keuze bij het bestellen van relatiegeschenken

Duurzaamheid is ook voor bedrijven steeds belangrijker. Het is voor een bedrijf aantrekkelijk om zich als duurzaam te...