Bijles kan helpen als je kind niet kan meekomen op school

Date:

Deel bericht:

Na de basisschool gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. Een grote verandering die niet voor alle kinderen even soepel verloopt. Nieuwe vakken en voor elk vak een andere docent. Een nieuwe omgeving en vooral een grote groep nieuwe medeleerlingen. Het kan dan gebeuren dat je kind niet goed mee kan komen, terwijl hij normaal gesproken wel slim genoeg is voor het gekozen niveau. Niet iedereen is een uitblinker in alle vakken. De één heeft een ‘wiskundeknobbel’ de ander is beter in talen. Als blijkt dat je kind met een bepaald vak niet goed mee kan komen, dan kan individuele bijles uitkomst bieden. Soms is een korte periode van begeleiding al voldoende om ervoor te zorgen dat het kind de lesstof beter oppikt en weer goede cijfers gaat halen.

Bijles in overleg met de school

Wanneer je als ouders besluit dat je je kind bijles wilt laten volgen is het verstandig om dit met de school af te stemmen. De docent kan dan in overleg met de bijlesleerkracht de juiste lesstof selecteren. Op die manier krijgt je kind bijles over de onderwerpen van een bepaald vak die hij of zij onvoldoende beheerst. Wil je je kind bijles wiskunde laten volgen dan kan de leerkracht op school opdrachten aandragen die aansluiten bij de lesstof in de klas. Ook de resultaten worden gedeeld zodat kan worden beoordeeld of de bijles effect heeft. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat de leerling plezier krijgt in het vak en trots kan zijn op de verbeterde resultaten. Ook is natuurlijk het doel om te voorkomen dat een leerling een jaar over moet doen.

- Advertisement -

Verschillende vormen van bijles

Bijles kan verschillende vormen hebben. Soms volgt je kind bijles in Rotterdam in een kleine groep van maximaal vier of acht leerlingen. Dit kan in de vorm van huiswerkbegeleiding of het samen doornemen van specifieke opdrachten. Maar het is ook mogelijk om je kind individuele bijles te laten volgen. Dit kan zowel op school als thuis of op de locatie van het bijlesinstituut. In alle gevallen worden de ouders op de hoogte gehouden van de vorderingen die de leerling maakt. Vaak sluit je als ouder een abonnement af voor meerdere sessies bijles. Dit is altijd goedkoper dan losse uren bijles af te nemen.

Bijles voor meer vakken

Het is altijd mogelijk om een leerling voor meer vakken bijles te laten volgen. Als je kind moeite heeft met bijvoorbeeld wiskunde en natuurkunde, of met Engels en Frans, dan kan voor beide vakken bijles worden aangeboden. Soms wordt er dan wel gebruikgemaakt van verschillende docenten. Bijles docenten zijn vaak oud-leerkrachten die zijn gepensioneerd of inmiddels in het bedrijfsleven werken. Daarnaast wordt bijles gegeven door studenten die dit doen om wat bij te verdienen naast hun studiefinanciering. In alle gevallen mag je ervan uit gaan dat de bijlesdocent goed op de hoogte is van de te behandelen lesstof en beschikt over voldoende didactische vaardigheden om deze kennis over te brengen op de leerling.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

De risico’s van het vak van strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat kiest niet voor het makkelijkste beroep. De jurist krijgt altijd te maken met mensen die worden...

4 redenen waarom bergwandelen steeds populairder wordt onder de jongeren

In de afgelopen jaren is bergwandelen steeds populairder geworden onder jong en oud. Het is interessant om te...

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...