Zakelijk en privé scheiden; do or don’t?

Date:

Deel bericht:

Met de komst van thuiswerken ervaren steeds meer mensen vrijheid binnen hun baan, toch neemt het aantal burn-outs en klachten ook steeds verder toe. Er lijkt hier iets niet altijd goed te gaan. Ook de technologische ontwikkelingen van vandaag de dag zijn hier niet los van te zien. We zijn altijd en overal beschikbaar, niet alleen voor vrienden en familie maar ook voor werkgevers. Dit kan al snel voor een onrustig gevoel zorgen, en het gevoel dat het werk nooit helemaal af is. Daarom ontstaat ook steeds vaker de vraag of het werk en privé gescheiden houden nu wel of niet een heel goed idee is? Hier de tips en adviezen op een rij om hier een goede keuze in te maken.

Scheid het gedoseerd

Het grootste punt waar het vandaag de dag fout gaat waar het gaat om het apart houden van werk en privé,is toch wel het feit dat het soms niet te scheiden ís. Wanneer je bijvoorbeeld ZZP’er bent en je je mobiele telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt, zul je zien dat dit al snel in elkaar overloopt. Klanten benaderen je niet alleen ‘s avonds, maar ook in het weekend en zelfs tijdens vakantie. Het is dan ook aan te raden toch een aparte werktelefoon te hanteren, en doe dit ook meteen vanaf het begin. Om de kosten hoef je het niet te laten, een goedkoop sim only abonnement is zo afgesloten bij Ben. Iedereen heeft tegenwoordig nog wel ergens een oud toestel liggen en zie daar; je hebt twee telefoons waarmee je je werk en privé kunt scheiden. Dit wil niet zeggen dat je nooit meer ‘s avonds je werktelefoon opneemt, maar je hebt zelf de keuze of je dit wel of niet wilt gaan doen. Hetzelfde geldt voor vakantie en andere momenten wanneer je er even niet voor je baas en/of klanten wilt zijn.

- Advertisement -

De werkplek

Nog een belangrijke trigger voor het scheiden van werk en privé is de werkplek. Niet iedereen heeft de luxe van een aparte werkkamer, en daarom is de verleiding groot om te werken vanaf de keukentafel of bank. Dit is voor een tijdje leuk, maar veel mensen ervaren vroeg of laat toch een vorm van onrust. Ze worden immersbewust of onbewust constant getriggerd door het feit dat ze aan het werk zouden kunnen gaan. Het is goed om bewust de dag af te kunnen sluiten en daarmee de knip tussen werk en privé te maken. Maak hier een ritueel van op een andere plek in je huis dan waar je ‘s avonds gaat relaxen. Alleen dan kun je ook thuis tot rust komen zonder dat het te veel in elkaar overloopt.

Er zijn mensen die werk en privé zeer hardnekkig gescheiden willen houden. Denk aan nooit privé afspreken met collega’s, en na vijven geen werktelefoon meer aanraken. Dit is in veel banen niet meer houdbaar nu de werkgever en de klant je ook meer flexibiliteit vanuit zijn kant geeft. Maar kader het wel af en stel voor jezelf grenzen. Zowel als zelfstandige als als werkgever. Alleen dan houd je het voor de lange termijn voor alle partijen leuk en dat is belangrijk voor iedereen, want alleen dan kun jij écht pieken op de momenten dat het ertoe doet.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...

Goederenliften huren – de slimme oplossing voor elke ondernemer

Je hebt net een grote order binnengesleept voor je bedrijf, maar nu komt de uitdaging. Hoe krijg je...