Jan Jaap van der Wal twee dagen in Diligentia met En Route [adv]

Date:

Deel bericht:

‘Daar is ie weer. Jan Jaap van der Wal is terug, althans voor even’. Aldus is te lezen op de website van het Haagse theater Diligentia. De cabaretier die we kennen van het populaire programma Dit Was Het Nieuws vertoeft tegenwoordig voornamelijk in België, maar keert met zijn nieuwe voorstelling En Route terug in zijn geboorteland, om de stand van zaken door te nemen.

Lachspiegel

De vele stand-up comedians die vanuit Café Toomler (waar de Comedytrain als kweektuin voor beginnende grappenmakers fungeert) het land in trokken, leverde uiteenlopende shows op, met nog meer uiteenlopende grappen. Waar de één zich kan verliezen in een minutenlange monoloog over een verzekeraar, een winkelketen, de aanschaf van een wasmachine of een gossipjournalist, wil de ander het publiek nog wel eens een kritische lachspiegel voorhouden. Van der Wal behoort vooral tot die tweede groep. ‘Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?’, luidt de hamvraag.

- Advertisement -

Confucius

Jan Jaap van der Wal behoort tot de generatie cabaretiers die te maken heeft gekregen met het begin van het digitale tijdperk. In zijn voorstelling Zonder Band vertelde hij ‘zichzelf eens gegoogeld’ te hebben. Het leverde hem een stapel A4-tjes vol scheldwoorden, ziektes en andere verwensingen op. Aan de hand daarvan vatte hij het gekrakeel op digitale platforms samen middels een omgekeerde wijsheid van Confucius: ‘niks ervan gezien hebben, niks ervan gehoord hebben, maar overal wel een hele grote bek over hebben’. Ook in tv-debuut BSUR en in oudejaarsconferences liet hij zijn visie doorsijpelen, hetgeen ironisch genoeg voor discussies op datzelfde internet zorgde. Het leverde hem ergernis op, maar nog meer inspiratie. Heette de eerste oudejaarsshow nog Onderbewust, zijn tweede kreeg de sarcastische titel Lekker Hard Lachen Met Oliebollen. Het is Jan Jaap van der Wal ten voeten uit.

 

 

Dit Was Het Nieuws

In Dit Was Het Nieuws geldt Van der Wal al sinds jaar en dag als vlijmscherpe commentator der actualiteiten. Zijn ‘je doet niet meer mee!’, gericht aan mensen die echt niet na lijken te denken over hun woorden en daden, is een populair fragment op YouTube, evenals zijn hilarische analyse van een verkiezingsspotje van Rita Verdonk. Op de Vlaamse televisie heeft Jan Jaap van der Wal een soortgelijke rol: bij De Slimste Mens en De Ideale Wereld neemt hij geen blad voor de mond. De onderwerpen liggen in deze tijden natuurlijk voor het grijpen. Van der Wal kennende zullen bijvoorbeeld de avondklok-relschoppers ongetwijfeld voorbijkomen tijdens En Route waarmee hij op 21 en 22 mei in Diligentia staat. Tickets zijn verkrijgbaar via diligentia-pepijn.nl.

 

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Hoe lang gaan kunstplanten mee?

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons interieur. Ze brengen groen in huis zonder dat...

Do’s en don’ts voor de Rotterdamse ondernemer

Als ondernemer in Rotterdam of in de omgeving van deze grote stad wil je natuurlijk dat jouw bedrijf...

Een tas vol mogelijkheden: geschenken die echt impact maken

Met de overvloed aan keuzes is het vinden van een relatiegeschenk gemakkelijker geworden voor bedrijven. Maar hoe vindt...

Zakelijk en privé scheiden; do or don’t?

Met de komst van thuiswerken ervaren steeds meer mensen vrijheid binnen hun baan, toch neemt het aantal burn-outs...