Op zondagavond 22 maart vindt in opdracht van Eneco een inspectievlucht plaats boven Rotterdam. Een klein vliegtuig van het gespecialiseerde Deense bedrijf COWI maakt vanuit de lucht een preventieve warmtescan om de staat van de ondergrondse stadsverwarmingsleidingen in kaart te brengen.
Avonduren
Voor een optimaal resultaat moet de inspectie uitgevoerd worden op de koudste momenten van de dag. In combinatie met de toegestane vliegtijden binnen de verleende vergunning wordt er gevlogen tussen ongeveer 19.00 en 23.00 uur. Het vliegtuig zal gedurende deze uren op een hoogte van 500 tot 800 meter een vliegpatroon boven Rotterdam aanhouden.
Beperking van geluidsoverlast
Het is de tweede keer dat Eneco een inspectievlucht laat uitvoeren. Vorig jaar februari is op deze manier het warmtenet in Capelle aan den IJssel en de Rotterdamse wijken Nesselande en Zevenkamp geïnspecteerd. Omdat de inspectievlucht destijds voor enige geluidsoverlast in deze wijken zorgde is voor de komende vlucht gekozen voor een stiller type vliegtuig dat op grotere hoogte opnames maakt. We hopen hiermee de geluidsoverlast tot een minimum te beperken.
Efficiëntere controles
Aan de hand van de gemaakte scans kunnen onregelmatigheden in het warmtenet worden opgespoord. Hierdoor kunnen onderhouds- en renovatieactiviteiten gerichter en efficiënter worden ingepland. De scans geven meer informatie en een completer beeld dan de gangbare (steekproefsgewijze) controles vanaf de grond.
Onder voorbehoud: vlucht op maandag 23 maart
Als door onvoorziene weersomstandigheden de inspectievlucht niet kan plaatsvinden op zondagavond heeft Eneco de mogelijkheid om uit te wijken naar maandagavond 23 maart (zelfde tijdsblok). Ook is er een kleine kans dat beide avonden gevlogen wordt, bijvoorbeeld als de inspectie niet volledig voltooid kan worden tijdens de eerste vlucht.
Warmtenet
Eneco heeft in Zuid-Holland, Utrecht en Amstelveen ongeveer 2.700 kilometer aan ondergrondse warmteleidingen in eigendom en beheer. Ruim 130.000 klanten maken gebruik van deze warmte, waarvan alleen al 45.000 in Rotterdam. Sinds kort is de warmte die door het Rotterdamse warmtenet loopt afkomstig van de afval- en energiecentrale AVR in Rozenburg. Het gebruik van deze industriële restwarmte vermindert de uitstoot van CO2 in de regio Rotterdam met 60 procent.
BRON + Foto: Eneco