Rotterdam – Twee kinderen raakten gisteren bij de huldiging van Feyenoord gewond door de vonken van een stadionfakkel. De man die het vuurwerk afstak is aangehouden. Politie, KNVB en UEFA vinden dat het afsteken van vuurwerk op tribunes moet stoppen.
Bij de huldiging werden 13 mensen aangehouden. 11 daarvan voor het meesmokkelen of afsteken van vuurwerk. De meesten kregen een boete van 250 euro. Eén man zit nog vast op verdenking van zware mishandeling. Een meisje kwam er vanaf met wat verschroeid haar en verbrande kleding. Een 10-jarig jongetje, die spetters op zijn hoofd, arm en voet kreeg, moest naar het ziekenhuis en zit nu met zijn arm in het verband.
Erger letsel voorkomen
De jongen zat met zijn vader, moeder en zusje te genieten van de huldiging van zijn favoriete ploeg toen een man achter hem twee fakkels afstak. Vrij snel daarna voelde de jongen de spetters van de fakkel prikken op zijn hoofd, voet en arm. Prikken, die zoals hij zelf achteraf aangeeft, heel erg pijn deden. Hij rende gelijk weg en heeft daarmee zelf erger letsel voorkomen. Niet alleen heeft het mannetje verwondingen ook het tenuetje van zijn favoriete voetbalclub is door de gloeiend hete spetters helemaal kapot. Net als het Feyenoord-trainingspak van zijn vader.
Rookbommen en fakkels
Bij de bekerwedstrijd zelf was ook volop vuurwerk. Door rookfakkels vanaf de AZ tribune moest het spel zelfs even stil gelegd worden. Voor de aftrap was ook in het vak met Feyenoord-aanhangers zwaar vuurwerk afgestoken. Het zorgde voor dikke, zwarte rookwolken in het stadion. Rondom deze wedstrijd werden 37 aanhoudingen verricht voor onder andere vuurwerkbezit. Zowel aan AZ als Feyenoord zijde.
Stijging vuurwerkincidenten
“Mensen denken vaak dat een stadionfakkel relatief onschuldig is, maar de temperatuur van zo’n ding kan oplopen tot over de duizend graden. Er komen gloeiende vonken van af om nog maar te zwijgen over de giftige rook.”, licht Frank Paauw, portefeuillehouder Voetbal Nationale Politie toe. Elk jaar publiceert de politie in het CIV Jaarverslag de cijfers over voetbalgerelateerde incidenten. (link: https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/algemeen/publicaties-archief/publicaties-2017/jaarverslag-civ_2016-2017.pdf?bcsi_scan_b2e1dbab5e2eafd9=gX9xWMx1LVVplot9Yjs1/jLKY+0DAAAAaSb4BA==:1)
Cijfers laten zien dat het aantal incidenten met vuurwerk, zowel binnen als buiten het stadion het afgelopen seizoen is toegenomen. Het aantal vuurwerkincidenten binnen de Nederlandse stadions nam vorig seizoen met bijna 24 procent toe, van 140 naar 173. Ook buiten het stadion is een lichte stijging te zien van het aantal vuurwerkincidenten. Dit gaat om fakkels aansteken tot incidenten waarbij slachtoffers vallen. “En dan kunnen we er nog vanuit gaan dat niet iedereen die een nare ervaring heeft met vuurwerk hier melding of aangifte van doet.”, gaat Frank Paauw verder. “Veel mensen willen niet zeuren of denken het hoort er nu eenmaal bij. Van die gedachte moeten we af.”
Ook KNVB en UEFA zijn het zat
De UEFA heeft samen met Football Supporters Europe onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de risico’s van het afsteken van vuurwerk op de tribune. De conclusie laat geen ruimte voor discussie: veilig gebruik van vuurwerk in een relatief kleine ruimte met veel mensen is simpelweg niet mogelijk. Dat betekent dat fakkels, fonteinen en ander vreugdevuur uit het stadion geweerd moeten worden. Begin april zaten politie, KNVB, UEFA en de betaald voetbalorganisaties met elkaar in Zeist om te praten over ‘pyrotechnics’ en de aanpak hiervan in de toekomst. In het nieuwsbericht over dit congres zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB: “Het gaat echt maar om één ding: veiligheid. Ik hoop dat de mensen dat begrijpen. Het afsteken van vuurwerk op de tribune, in een vak vol mensen, is gewoon te gevaarlijk. Die risico’s zijn niet meer te verantwoorden. Je zal er maar staan met je kinderen. We hopen dat fans dat ook zien. De boodschap van dit rapport is duidelijk.”
In het onderzoek wordt hoofdzakelijk gewezen op de gevaren van het ongecontroleerd afsteken van vuurwerk vanaf de tribunes. Daar zijn de risico’s op letsel enorm. Een georganiseerde vuurwerkshow vanaf het veld zou onder voorwaarden wel kunnen. Link:
https://www.knvb.nl/nieuws/themas/veiligheid/47579/uefa-rapport-veiligheid-en-vuurwerk-gaan-niet-samen
Aanpak
Handhaving van het vuurwerkverbod is een gezamenlijke inspanning van de voetbalclubs, KNVB, Openbaar Ministerie, politie én supporters. Want nog meer dan in handhaving en sancties gelooft politiechef Paauw vooral in een gedachteverandering bij mensen. “Veel supporters vinden het gewoon mooi en sfeervol. Dat begrijp ik, maar onderzoeken tonen ook keihard aan hoe gevaarlijk het is. Het is net als met roken binnen in huis op een verjaardag. Dat vonden we twintig jaar geleden ook ‘gezellig’. Nu begrijpt iedereen hoe slecht dat is. Wij gaan graag in gesprek met de supportersverenigingen om samen te bekijken hoe we de sfeer in stadions kunnen behouden, maar dan zonder de gevaren. “