Rotterdam – “Ze hebben veel manieren om je af te leiden. Gaan bijvoorbeeld in een massa of op de roltrap ineens ‘per ongeluk’ stilstaan. Een maatje botst tegen je aan en pas verderop merk je dat je portemonnee mist.” Henri is een van de Rotterdamse agenten die dinsdag deelnam aan een actiedag tegen zakkenrollen, waarbij een gespecialiseerd Amsterdams team haar expertise deelde. Een dag waarvan als het goed is niemand doorhad dat die plaatsvond.
In het centrum van Rotterdam slaan zakkenrollers regelmatig hun slag. Een misdrijf dat zich in een mum van tijd voltrekt, maar waarvan de impact groot kan zijn. Politieman John van het basisteam ziet het vaak. ‘Iemand is zo dichtbij gekomen dat hij jouw persoonlijke spullen uit je jas of tas heeft kunnen plukken. Dat is niet alleen rot omdat je waardevolle spullen mist, of hinderlijk omdat je nieuwe passen moet aanvragen, maar kan ook een emotionele klap zijn vanwege de foto’s in je portemonnee, de filmpjes in je telefoon. Daarmee is elke diefstal er een te veel’
Amsterdamse experts
Het is een van de redenen waarom hij dinsdag zijn collega’s van het Amsterdamse zakkenrollers-team uitnodigde om hun kennis en manier van werken te delen. In de hoofdstad is er een kernteam van agenten die zich gespecialiseerd hebben in het spotten en aanhouden van zakkenrollers in de binnenstad, en die zich daar ook volledig op richten. Met zo’n 450 aanhoudingen per jaar zijn zij de onbetwiste experts op dit gebied, en hun Rotterdamse collega’s waren benieuwd naar hun adviezen om de slagkracht én daarmee pakkans te vergroten. De hele dag draaide om ongemerkt mensen in het vizier krijgen die er alles aan doen om onbespied te blijven.
Koud kunstje
De Rotterdamse agenten en partners van RET en Toezicht en Handhaving verdiepten zich dinsdag niet alleen in de werkwijze om zakkenrollers aan de voorkant te spotten en op heterdaad te betrappen, maar hebben ook tips die de kans verkleinen dat je het slachtoffer wordt. ‘Een zakkenroller werkt zelden alleen’, weet Henri. ‘Wees altijd scherp op mensen die u om hulp vragen of willen helpen. Denk aan een ‘toerist’ die op een terrasje een plattegrond over uw telefoon op tafel legt om de weg te vragen. Een ander zal waarschijnlijk ook uw aandacht vragen, waarna u zult ontdekken dat even later niet alleen de ‘toeristen’ maar ook uw toestel of portemonnee weg zijn. Draag je waardevolle spullen dicht bij je, en aan de voorkant. Een kontzak of rugtas –ook met rits- zijn een koud kunstje voor de doorgewinterde dief. En laat je spullen of tas niet los liggen naast je stoel of tafel, of zelfs naast je als je bijvoorbeeld bij een kaartjesautomaat op een station staat. Wees scherp op je spullen en op elkaar.’
Doe aangifte
John vult aan: “en mocht je toch ineens merken dat je spullen zijn verdwenen, doe dan altijd aangifte. Dat is drieledig: we kunnen onderzoek doen op de locatie waar het gebeurd is, het helpt ons inzicht te geven in locaties waar het vaker voorkomt en als we een dader hebben, kunnen we ook bewijzen dat de spullen die hij of zij bij zich heeft daadwerkelijk gestolen zijn. En hopelijk kunnen we dan de foto uit de portemonnee of de telefoon met de filmpjes terugbezorgen.”