Den Haag – Hagenaars die nog geld terug moesten betalen omdat ze bijvoorbeeld crimineel geld hebben verdiend met een hennepkwekerij, liepen maandag 3 december kans op een bezoek van de politie. Betaalden ze niet, dan legde de politie beslag op hun spullen. Met deze ‘afpakjesavond’ gaf de politie een duidelijk signaal af dat misdaad niet loont.
Niet geheel toevallig hield de politie deze actie vlak voor pakjesavond. In de geest van de Goedheiligman vindt ook de politie dat je fout gedrag niet moet belonen maar juist aanpakken. In dit geval betekent aanpakken het afpakken van crimineel verdiend geld. Hiermee onderstreept de politie dat misdaad niet loont.
Controles op strategische plekken
Vijfentwintig adressen zocht de politie op. Waar mensen niet zelf de deur openden, verschafte een sleutelspecialist toegang tot de woning. Naast deze bezoeken controleerden agenten op strategische plaatsen het langsrijdende verkeer. Plaatsen die de politie extra in de gaten houdt omdat ze vatbaar zijn voor allerlei vormen van ondermijnende criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het havengebied en andere industriegebieden waar de politie eerder gestolen goederen en omgekatte auto’s heeft aangetroffen en waar zich regelmatig criminelen ophouden. Maar ook verschillende woonwijken en winkelgebieden die de aandacht van de politie ‘verdienen’, net als de gebieden rondom de treinstations. Voor deze controles had de politie kentekens verzameld van mensen van wie nog een terug te betalen bedrag open stond.
Auto’s, fietsen en scooters
Bij de controle, waaraan in totaal 58 politiemensen meewerkten, nam de politie 10 auto’s in beslag, 3 elektrische fietsen, 2 scooters en een complete inboedel. Ook is er 4500 euro geïnd aan terug te betalen geld. Daarnaast lette de politie ook op verkeersveiligheid, deelde 13 verkeersboetes uit en haalde iemand van de weg die onder invloed reed.
Puzzelstukjes in een onderzoek
De politie gebruikte de actie ook om meer informatie te verzamelen over criminele, ondermijnende activiteiten. Die informatie kan soms onbeduidend lijken – bijvoorbeeld informatie over wie bij iemand in de auto meerijdt – maar kan het ontbrekende puzzelstukje zijn in een al langer lopend politieonderzoek. Ook kan het de start betekenen van een nieuw onderzoek. Ook op deze manier bestrijdt de politie met zo’n actie ondermijnende criminaliteit.
Hoe werkt ondermijning?
Onder ondermijning vallen alle vormen van criminaliteit die onze maatschappij saboteren en ondergraven. Criminelen maken voor hun criminele activiteiten misbruik van bestaande regels en rechten in onze maatschappij. Voorbeelden van ondermijning zijn hennepteelt, gedwongen prostitutie en witwassen. Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen.
Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op. Ziet of hoort u signalen van ondermijning, geeft dit dan aan de politie door via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of via politie.nl.