Sliedrecht – Bij het zien van bonnetjes met geldbedragen en voetbalclubs gaan alle alarmbellen af. Donderdagavond was het in Sliedrecht een luid gerinkel tijdens horecacontroles. Verschillende cafés kregen een bezoekje van een team van Politie, Belastingdienst, Douane, Voedsel en Warenautoriteiten en de gemeente. Niet alleen de bedrijfsvoering bleek niet in orde. Er werd illegaal gegokt, grote geldbedragen kwamen boven tafel, zwaar illegaal vuurwerk en er is een gasdrukgeweer gevonden. Een 37-jarige man uit Oosterhout en een 19-jarige man zijn aangehouden.
Horecazaken op de Rembrandtlaan en Kerkstraat kregen een bezoekje van de controleurs. Bijzondere Opsporingsambtenaren van de gemeente Sliedrecht zagen meteen dat er illegaal werd gegokt. Een laptop, printer en diverse bonnetjes met daarop bedragen en voetbalclubs duidden allemaal op illegaal gokken en dus op overtredingen van de Wet op de Kansspelen. Dit was niet alles; ook vond het team ruim 10.000 euro cash. Het bedrag en ook nog twee voertuigen zijn in beslag genomen in verband met een openstaande belastingschuld.
Een verdere zoektocht door het café leverde in de kelder illegaal vuurwerk op. En of dit allemaal nog niet genoeg was, lagen er ook nog een soort viagrapillen achter de bar. Vanwege het vermoeden van witwassen en deze overtredingen is met toestemming van de officier het bedrijfspand en de achtergelegen schuur doorzocht. Een gasdrukgeweer was het resultaat. De eigenaar, een 37-jarige man uit Oosterhout, is aangehouden voor witwassen en wapenbezit. Ook een 19-jarige man is aangehouden omdat hij geen geldig legitimatiebewijs kon tonen. De recherche doet verder onderzoek.
Eerlijk ondernemen
Alleen voor eerlijke ondernemen is plaats in Sliedrecht. Illegaal gokken, drugshandel en witwassen horen daar niet thuis. Het zijn voorbeelden van ondermijnende criminaliteit en drukken eerlijk ondernemen weg. Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. De opsporingsinstanties maken de veelal onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakken deze aan. Dat doen ze als overheid samen door informatie te delen over, en te kunnen reageren op, zaken die niet kunnen kloppen: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel én oneerlijke horeca.