Twintig nieuwe milieuagenten in Rotterdam

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Van wildstroperij tot het lozen van drugsafval in natuurgebieden waar mensen wandelen met hun kind en hond. Van zeldzame vogels die gevangen worden en verkocht als huisdier tot vuurwerk. En van het gebruiken van schadelijke en verboden verdelgingsmiddelen in de land- en tuinbouw tot het vangen van jonge gansjes voor de bereiding van foie gras in Frankrijk; het werk van milieuagenten is nooit saai. En van groot belang. Wat dat betreft begint de politie eenheid Rotterdam het nieuwe jaar goed, namelijk met twintig nieuwe milieuagenten.

Dankzij de start van deze nieuwe collega’s, heeft elk basisteam van de politie eenheid Rotterdam vanaf heden een milieuspecialist in huis. De milieuagent is een ‘gewone’ politieagent met een taakaccent, ofwel extra specialisatie: milieu. Hij/zij is de spin in het web als het gaat om alle milieugerelateerde zaken die binnen zijn/haar district plaatsvinden. En is daarmee hét aanspreekpunt voor zowel collega’s op straat en bij de opsporing, als externe partners (denk aan gemeente, BOA’s, brandweer, waterschappen, natuurbescherming en Staatsbosbeheer).

- Advertisement -

Kleinere milieuovertredingen handelt de milieuagent zelf af. Hierbij wordt het basisteam ondersteund door het team milieu van de thematische opsporing. Team milieu doet de grotere onderzoeken, maar die starten vaak wel bij signalen (uit het netwerk van) milieuagenten.

Van drugsafval tot wildklemmen
Iemand die blij is met deze versterking is Gerrit Kieviet, die als milieuagent zijn strepen al meer dan heeft verdiend. Zo’n twintig jaar geleden specialiseerde hij zich vanuit zijn persoonlijke passie voor de natuur en alles wat daarin leeft. Tegenwoordig is hij als milieucoördinator werkzaam binnen basisteam Haringvliet op Goeree-Overflakkee. “Ik vind het prachtig, het omgaan met de natuur. Een natuur die wij langzaamaan met z’n allen aan het slopen zijn. Het is onze taak die te beschermen.”

Meer dan alleen verkeerd geplaatste vuilniszakken
“Sommige mensen – zelfs collega’s – denken dat het werk van milieuagent saai is…”, lacht Gerrit. Om vervolgens een opsomming te geven van verschillende soorten zaken waar hij zich zoal mee bezighoudt. En dat gaat van gedumpt afval van drugslaboratoria tot het illegaal lozen van oliën, (frituur)vetten en mest. Van asbest- tot vuurwerkproblematiek. Van lekkende schepen tot hennepkwekerijen in de vrije natuur. Van wildstroperij en het illegaal vissen van paling, zeebaars, kreeften, krabben en oesters tot loslopende honden die reeën aanvallen en zeldzame vogels die gevangen worden en verkocht als huisdier. En van het gebruiken van schadelijke en verboden verdelgingsmiddelen in de land- en tuinbouw tot het vangen van jonge gansjes voor de bereiding van foie gras in Frankrijk.

Een goede milieuagent is een netwerker met een scherp oog
In principe kan iedere agent de opleiding tot milieuagent volgen. Maar, het vereist nog een aantal extra kwaliteiten. “Een goede milieuagent heeft natuurlijk extra kennis van de natuur, dieren en gevaarlijke stoffen. Maar, of nu gaat om afvallozing, vissers die vissen waar dat niet mag of een vermoeden van een drugslab, hennepkwekerij of stroperij: het zijn vaak minimale afwijkingen die verraden dat er iets gaande is wat niet in de haak is. Dat vereist ervaring, maar vooral een scherp oog voor detail”, vertelt Gerrit Kievit. Daarnaast is een goede milieuagent een minstens zo goede netwerker. “Het is belangrijk dat partners als Staatsbosbeheer en gemeentelijke handhavers jou weten te vinden zodra het nodig is. Want je bent echt afhankelijk van hun informatie.” Daarbij is een passie voor onze flora en fauna natuurlijk essentieel. Zo ook de wil om deze te beschermen. En een lange adem. “Milieuzaken kosten vaak veel tijd, veel geduld. Je bent niet zelden maanden bezig met het verzamelen van informatie. Omdat deze misdrijven vaak lastig te bewijzen zijn en mensen steeds brutaler en gehaaider lijken te worden. Wil je een stroper pakken, ben je soms jaren zoet.”

Ondermijnende criminaliteit
Dat alles maakt het werk van milieuagenten niet gemakkelijk. “Maar wel geweldig mooi. En gewoon ontzettend belangrijk”, benadrukt Gerrit. “Als we hier niet op handhaven, wordt het echt één grote bende. Het illegaal lozen van allerlei soorten chemisch afval en drugslabs in hun algemeenheid vormen natuurlijk een enorm gevaar voor de volksgezondheid. En veel milieuzaken zijn gekoppeld aan ondermijnende criminaliteit, waarin ontzettend veel geld omgaat, zoals drugshandel, illegaal wapenbezit, witwassen en handel in ivoor, bont en uitheemse dier- en houtsoorten.”

Iets verdachts gezien? Meer informatie?
Ziet u iets waarvan u denkt dat het niet in de haak is, meld het bij de wijkagent of, bij spoed, via 112.
Meer informatie over milieucriminaliteit en de rol van de politie vindt u hier.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Beknelling na ongeval op A15 bij Rotterdam, vertraging voor verkeer richting Europoort

Rotterdam - Dinsdagochtend 23 april is de A15 deels afgesloten na een ongeval tussen een vrachtwagen en een...

Schade bij woning na explosie op Blekerslaan in Rotterdam, minderjarige verdachte aangehouden

Rotterdam - In de nacht van zondag op maandag 22 april heeft een explosie plaatsgevonden bij een woning...

Politie houdt verdachten aan na melding schietpartij A20 Rotterdam

Rotterdam - Op de A20 ter hoogte van Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk...