Aantal incidenten personen met verward gedrag blijft stijgen Haagseveer Rotterdam

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – heeft de politie in 2018 meer overlastincidenten geregistreerd waarbij personen met verward gedrag betrokken waren. In 2017 zijn 83.602 incidenten geregistreerd en in 2018 steeg dit aantal door naar 90.605. Een stijging van 8%.

Uit de cijfers van alle politie-eenheden blijkt dat in alle eenheden – op Noord-Holland na – het aantal incidenten waarbij een persoon met verward gedrag betrokken was steeg. Of het aantal personen met verward gedrag ook gestegen is, kan hiermee niet gezegd worden. De eenheden Rotterdam ( 18%), Oost-Brabant ( 17%), Noord-Nederland ( 15%) en Limburg ( 12%) laten de grootste stijgingen van incidenten zien.

- Advertisement -

Als burgers hulp nodig hebben omdat zij mensen met gedrag zien dat zij niet begrijpen, bellen zij in toenemende mate de politie omdat er geen alternatief lijkt te zijn. Terwijl dit soort meldingen vaak niet gaan over gedrag dat overlast gevend, crimineel of gevaarlijk is. Het gaat om kwetsbare mensen, die de grip op hun leven dreigen te verliezen en die gewoon goede, passende hulp nodig hebben. Bezorgde burgers zouden een laagdrempelig, goed bekend, 24/7 meldpunt moeten kunnen bellen om deze hulp te krijgen. Politie inzet is daarvoor niet het juiste antwoord. De politie juicht dan ook toe dat de staatssecretaris van VWS, een landelijk telefoonnummer heeft toegezegd en dat gemeenten inzetten op het realiseren van lokale meldpunten.

Om te zorgen dat er eerder hulp en steun komt voor kwetsbare mensen, pleitte de politie, met het Schakelteam eerder al voor meer hulpverleners in de wijken. Het vervoeren, opvangen en helpen van personen met verward gedrag is eigenlijk geen politiewerk. Agenten komen er vaak bij als het al te laat is. Deze mensen zouden in een eerder stadium geholpen moeten worden.

Net zoals de politie zouden ook professionals uit de zorg en ondersteuning 24/7 bereikbaar en beschikbaar moeten zijn in wijken en buurten. Samen met wijkagenten kunnen zij zorgwekkende signalen vroeg oppikken en kwetsbare mensen eerder voorzien van passend vervoer, goede zorg en ondersteuning. Bij de politie zijn ze vaak niet op de goede plek. Want veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen zijn niet of nauwelijks overlast gevend, crimineel of gevaarlijk. Het gaat vaak om kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Passend vervoer, goede zorg en ondersteuning kan veel leed voor de persoon zelf en de omgeving voorkomen.

De politie heeft ook in 2018 veel verbetering gezien. Er zijn goede stappen gezet om ervoor te zorgen dat personen met verward gedrag die niet worden verdacht van een strafbaar feit, in een passende omgeving worden opgevangen. Stevige stappen voorwaarts blijven nodig om te komen tot de bedoelde goedwerkende aanpak, zoals ook beoogd door het Schakelteam “Personen met verward gedrag”. Nog niet elke gemeente heeft een goedwerkende multidiciplinaire aanpak, de politie wil dat het voornemen om dat alsnog te realiseren met kracht wordt uitgevoerd.

Foto’s : AS Media De Beeldmakelaar

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rotterdammer en Schiedammer vast voor babbeltrucs in regio Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere diefstallen te hebben gepleegd door...

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Opnieuw explosie in woning Nieuwe Crooswijkseweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een woning aan de Nieuwe Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk is afgelopen nacht geprobeerd om een explosief...

Explosie bij woning Averdijk Rotterdam IJsselmonde mogelijk vergissing

In Rotterdam IJsselmonde, aan de Averdijk, heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie voorgedaan,...