“Gasexplosie Jan van der Heijdenstraat kwam door scheur in hoofdgasleiding”

Date:

Share post:

Het strafrechtelijk onderzoek naar de gasexplosie op 27 januari 2019 aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag is afgerond. De oorzaak van het ongeval ligt in een scheur in de hoofdgasleiding in die straat. Aan geen van de betrokkenen is een strafrechtelijk verwijt te maken, aldus het Openbaar Ministerie.

Op 27 januari vond in de Haagse Jan van der Heijdenstraat een explosie plaats waarbij tien mensen gewond zijn geraakt en drie woningen onherstelbaar beschadigd raakten. Door het onderzoek is bekend geworden dat er een lek was in de gietijzeren hoofdleiding in de straat, waarna het gas zich kon ophopen in de kruipruimtes van de woningen. Daarna was enkel een kleine vonk nodig om het gas te laten ontbranden.

- Advertisement -

Vervangen gasleiding had lage prioriteit
In 2010 heeft de overheid bepaald dat de gietijzeren hoofdgasleidingen wegens kwetsbaarheid vervangen moeten worden door nieuwe. Echter, daarbij is door middel van een prioritering van hoog, midden en laag aangegeven welke hoofdgasleidingen als eerste vervangen moesten worden. De betreffende hoofdgasleiding was geprioriteerd als ‘laag’ en hoefde om die reden nog niet te zijn vervangen. Deze leiding is in 2017 voor het laatst geïnspecteerd.

In een reactie heeft Netbeheerder Stedin laten weten dat de waardering van de prioriteit op meerdere factoren is gebaseerd, zoals de leeftijd van de leiding, de samenstelling van de grond en de activiteit bovengronds. Hoe het toch kon dat het hier misgaat wordt nog onderzocht: “Het is onbevredigend dat op basis van het onderzoek geen aanwijsbare reden lijkt te zijn voor het ontstaan van de scheur. Daarom overlegt Stedin met de onderzoekers om gezamenlijk aanvullend onderzoek te doen”, aldus Marc van der Linden, CEO van Stedin.

Tot dit aanvullende onderzoek is afgerond, is er voor Stedin nog geen reden om de waarderingen van de resterende leidingen te her-evalueren. Volgens het OM heeft de Netbeheerder er alles aan gedaan om dit incident te voorkomen.

Afwikkeling schade gedupeerden
Stedin heeft contact met de gedupeerden van de ernstig getroffen woningen en is met hen in gesprek om de verdere financiële en materiële afwikkeling goed te laten verlopen. Verder worden er voor buurtbewoners inloopbijeenkomsten georganiseerd.

“Voor de gedupeerde bewoners en omwonenden is dit een verschrikkelijke ervaring geweest. Onze aandacht gaat daarom nu eerst uit naar een goede zorg voor de bewoners. Daarnaast is het achterhalen van de oorzaak van belang om nog beter risicoschattingen te kunnen maken waardoor ons gasnet nog veiliger wordt.”, verklaart Van der Linden.

Versnelde sanering
In het verleden zijn grijs gietijzeren leidingen veel toegepast als hoofdleidingen in het gasdistributienet. Sinds het saneringsprogramma door de overheid van start ging in 2010, is inmiddels 53% van deze leidingen vervangen.

Ondanks dat er nog geen exacte oorzaak bekend is over de scheur in de gasleiding in de Jan van der Heijdenstraat en vooruitlopend op de uitkomsten van aanvullend onderzoek, bekijken de netbeheerders samen met SodM hoe het gassaneringsprogramma versneld kan worden. Dit is een complex traject waar meerdere partijen bij betrokken zijn.


- Advertisement -

Gerelateerd