vrijdag, januari 21, 2022
6.8 C
Rotterdam
vrijdag 21 januari 2022

Met deze tips bent u voorbereid voor de hittegolf

- advertentie -

Het is en blijft deze week ongelooflijk heet. Zo is er code oranje voor heel het land (met uitzondering van de Waddeneilanden) afgekondigd en is door de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het Nationale Hitteplan van kracht. Het is daarom raadzaam om op jezelf en anderen te letten tijdens dit extreme weer. Wij hebben enkele tips op een rij gezet om goed voorbereid te zijn.

Voorbereid naar buiten
Gaat u naar buiten? Zorg dat u voldoende te drinken mee hebt. Dit voorkomt uitdroging. Zorg ook voor bescherming tegen de zon. Draag dunne kleding, smeer je in, zoek zoveel mogelijk de schaduw op en beperk lichamelijke beweging. Gaat u met de auto op pad? Dan is het raadzaam ook een paraplu mee te nemen. Mocht u onverhoopt stil komen te staan, dan kunt u de paraplu gebruiken om schaduw te creëren.

Hoge zonkracht
Sommige mensen houden ervan om in het zonnetje lekker bij te bruinen. Echter is de zonkracht ook hoog, waardoor je in een mum van tijd kunt verbranden. Smeert u zich daarom goed in met zonnebrand en probeer toch niet te lang onafgebroken in de zon te blijven liggen. Voor meer tips en informatie over de actuele zonkracht, kijk dan op de site van het RIVM.

Kwetsbare groepen
Tijdens dit warme weer zijn er groepen mensen die extra risico lopen. Voor bijvoorbeeld ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Dieren
Dieren kunnen natuurlijk niet zelf aangeven dat ze het warm hebben, maar ze kunnen er wel degelijk last van hebben. Zorg daarom dat ze verkoeling kunnen krijgen in de schaduw en dat ze water tot hun beschikking hebben. Let tijdens het uitlaten van uw hond ook op het asfalt. Dit kan zeer heet worden en brandwonden opleveren.

Laat ook niet uw huisdier (of kind) achter in een afgesloten auto. Zelfs niet als het maar voor ‘even’ is. Een voertuig warmt binnen korte tijd al op, waarbij in het ergste geval het dier kan komen te overlijden. Ziet u zelf een huisdier in een afgesloten auto? Bel dan 144!

tekst loopt door onder afbeelding

Bron foto: @Politie144 (twitter)

Signalen van oververhitting

Personen kunnen altijd onverhoopt toch last krijgen van de hitte. Het is dan goed om opmerkzaam te zijn van eventuele uitdroging of oververhitting. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. In zulke gevallen is het Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Lees hier verder wat u kunt doen als iemand last heeft van oververhitting.

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,121VolgersVolg
- advertentie -