vrijdag, juli 30, 2021
14 C
Rotterdam
vrijdag 30 juli 2021

Met deze tips bent u voorbereid voor de hittegolf

Het is en blijft deze week ongelooflijk heet. Zo is er code oranje voor heel het land (met uitzondering van de Waddeneilanden) afgekondigd en is door de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het Nationale Hitteplan van kracht. Het is daarom raadzaam om op jezelf en anderen te letten tijdens dit extreme weer. Wij hebben enkele tips op een rij gezet om goed voorbereid te zijn.

Voorbereid naar buiten
Gaat u naar buiten? Zorg dat u voldoende te drinken mee hebt. Dit voorkomt uitdroging. Zorg ook voor bescherming tegen de zon. Draag dunne kleding, smeer je in, zoek zoveel mogelijk de schaduw op en beperk lichamelijke beweging. Gaat u met de auto op pad? Dan is het raadzaam ook een paraplu mee te nemen. Mocht u onverhoopt stil komen te staan, dan kunt u de paraplu gebruiken om schaduw te creëren.

Hoge zonkracht
Sommige mensen houden ervan om in het zonnetje lekker bij te bruinen. Echter is de zonkracht ook hoog, waardoor je in een mum van tijd kunt verbranden. Smeert u zich daarom goed in met zonnebrand en probeer toch niet te lang onafgebroken in de zon te blijven liggen. Voor meer tips en informatie over de actuele zonkracht, kijk dan op de site van het RIVM.

Kwetsbare groepen
Tijdens dit warme weer zijn er groepen mensen die extra risico lopen. Voor bijvoorbeeld ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Dieren
Dieren kunnen natuurlijk niet zelf aangeven dat ze het warm hebben, maar ze kunnen er wel degelijk last van hebben. Zorg daarom dat ze verkoeling kunnen krijgen in de schaduw en dat ze water tot hun beschikking hebben. Let tijdens het uitlaten van uw hond ook op het asfalt. Dit kan zeer heet worden en brandwonden opleveren.

Laat ook niet uw huisdier (of kind) achter in een afgesloten auto. Zelfs niet als het maar voor ‘even’ is. Een voertuig warmt binnen korte tijd al op, waarbij in het ergste geval het dier kan komen te overlijden. Ziet u zelf een huisdier in een afgesloten auto? Bel dan 144!

tekst loopt door onder afbeelding

Bron foto: @Politie144 (twitter)

Signalen van oververhitting

Personen kunnen altijd onverhoopt toch last krijgen van de hitte. Het is dan goed om opmerkzaam te zijn van eventuele uitdroging of oververhitting. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. In zulke gevallen is het Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Lees hier verder wat u kunt doen als iemand last heeft van oververhitting.

Related Articles

Politie onderzoekt vermeend schietincident in Rotterdam-Zuid

0
Rotterdam - Donderdagavond 29 juli heeft er een vermeend schietincident plaatsgevonden op de Beijerlandselaan in...

Paard raakt te water Drieëndijk Heenvliet

0
De brandweer is begin van de middag opgeroepen voor een paard te water aan de...

Buurt geschokt na doodsteken 15-jarige jongen in Rotterdam-Beverwaard

0
Rotterdam - Buurtbewoners zijn geschokt na de dodelijk steekpartij in het park aan de Goedenraadweg...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Minderjarige jongen komt om bij steekpartij in Beverwaard

Minderjarige jongen komt om bij steekpartij in Beverwaard [...]

Minister: uur meer reistijd door maatregelen Haringvlietbrug

Minister: uur meer reistijd door maatregelen Haringvlietbrug [...]

Files sluiting Haringvlietbrug veel langer dan gedacht

Files sluiting Haringvlietbrug veel langer dan gedacht [...]

Blik over Bloemhof naar Kop van Zuid

Blik over Bloemhof naar Kop van Zuid [...]

Doodrijder van Rotterdamse en haar hond gaat jaar de cel in

Doodrijder van Rotterdamse en haar hond gaat jaar de cel in [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,005VolgersVolg