Samenvatting persconferentie 2 februari 2021: “Primair onderwijs en kinderopvang weer open”

Date:

Deel bericht:

Dinsdag 2 februari heeft het kabinet in een persconferentie aangekondigd dat het primaire onderwijs en kinderopvang weer open mogen. Daarnaast mogen winkels gedeeltelijk open door middel van het afhalen van bestellingen. Wel zijn er strikte voorwaarden aan deze versoepelingen. Duidelijkheid over de effecten van de avondklok is er vooralsnog niet.


In het kort, puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Nog veel zorgen om de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus
  • Lockdown wordt verlengd tot 2 maart
  • Primair onderwijs en kinderopvang gaan per 8 februari open
  • 23 februari volgt besluit over Middelbaar onderwijs
  • Detailhandel mag vanaf 10 februari open voor bestellingen: klanten mogen producten afhalen op afhaalpunt buiten bij winkels.
  • Nog geen nieuws over avondklok. OMT brengt einde van de week advies uit aan kabinet

Britse variant maakt opmars
Mark Rutte benadrukte dat het intermissionaire kabinet met een dillema zit: “De besmettingscijfers dalen langzaam, maar zeker. Ook mensen met corona in de ziekenhuizen, al zij het langzaam, het daal iets. Maar, alle doorrekeningen wijzen op een onvermijdelijke derde golf. De belangrijkste oorzaak daarvoor is de Britse variant.”

Rutte deelt mee dat op dit moment twee-derde van alle nieuwe besmettingen de Britse variant betreft. De laatste wetenschappelijke inzichten laten zien dat de Britse variant anderhalf keer besmettelijker is dan de oudere variant. Het reproductiegetal van de oude variant ligt op 0,85, wat normaliter zou betekenen dat versoepelingen mogelijk zijn, maar het reproductiegetal van de Britse variant staat op 1,3.

“Wikken en wegen”
Opnieuw herhaalt Mark Rutte: “We staan voor een dilemma. We moeten continue wikken en wegen, maar we kunnen niet om de Britse variant heen. Straks krijgen we de rekening voor te veel optimisme nu.”

Het kabinet heeft op basis van de actuele cijfers en adviezen geconcludeerd dat het onvermijdelijk is om de huidige lockdown te verlengen tot 2 maart. Op 23 februari vindt opnieuw overleg plaats en wordt er opnieuw een persconferentie gehouden.

Aanpassingen in maatregelen
Wel was er wat goed nieuws te melden tijdens deze persconferentie. Zowel het primair onderwijs, de kinderopvang en de winkels krijgen versoepelingen op de nu geldende maatregelen.

Onderwijs
Per 8 februari wordt het primair onderwijs en de kinderopvang weer geopend. Het kabinet is van mening dat kinderen het beste leren op school. Daarnaast heeft het onderzoek van het OMT uitgewezen dat kinderen individueel minder bijdragen aan de verspreiding van het virus dan volwassenen. Dit geldt ook voor de Britse variant. Ook toen de scholen open waren, is gebleken dat de verspreiding klein is.

Er gelden wel strikte voorwaarden om de risico’s zo klein mogelijk te houden, aldus het kabinet. Bij een positief getest kind moet de hele klas of groep – inclusief leraar – in quarantaine en moeten zij zich op dag 5 laten testen. Ook zal de GGD een gerichter bron- en contactonderzoek verrichten.

Over middelbare scholen meldde Rutte dat ze deze zo snel mogelijk willen openen, maar dat dit niet voor 1 maart zal gebeuren. In de praktijk testen al enkele middelbare scholen hoe het onderwijs gaat in combinatie met sneltesten en de anderhalve meter-regels. Deze onderzoeken worden nauwgezet gevolgd en afgewogen. Op 23 februari wordt hier een besluit over genomen.

Ook de Buitenschoolse Opvang wordt ook niet verder geopend. Wel blijft de noodopvang beschikbaar voor de kinderen van mensen met een cruciaal beroep. Reden is dat op de buitenschoolse opvang kinderen van verschillende scholen samenkomen. Het kabinet vindt de risico’s daarom nog te groot.

Detailhandel
Op 19 december werden alle niet-essentiële winkels gesloten. Sindsdien is er veel overleg geweest binnen de sector en in het kabinet. Op basis van advies van het OMT, is besloten dat afhalen van bestellingen mogelijk kan worden gemaakt. Vanaf 10 februari mogen winkels hier dus mee beginnen, zolang zij zich aan strikte voorwaarden houden. Als dit niet gebeurt, moeten zij opnieuw sluiten.

Onder de voorwaarden is benadrukt dat mensen bestellen vanuit huis. Winkels moeten hun afhaalpunt buiten opstellen. Klanten krijgen een tijdslot en moeten in hun eentje hun bestelling ophalen. Ook moet er vier uur tussen bestellen en afhalen zitten om ‘fun-shoppen’ tegen te gaan.

Avondklok
De avondklok was bedoeld om het virus extra tegen te kunnen gaan, zo benadrukte Mark Rutte. In de vroege ochtend van 10 februari loopt deze maatregel vooralsnog af. Mark Rutte: “De effecten van de avondklok zijn nog onduidelijk. Wel zien we dat het na 21.00 uur stil is op straat. Dit is het zoveelste bewijs dat het overgrote gedeelte van de mensen zich goed aan de maatregelen houden”.

Rutte zegt dat de voornaamste zorgen zitten bij de Britse variant van het virus. Daarom volgen ze de actuele kennis en het advies van het OMT. Dit krijgt het kabinet aan het einde van de week en dan pas zal er besloten worden wat er zal gebeuren met de avondklok.

Routekaart
Hugo de Jonge gaf extra uitleg over de weg terug naar het normale leven: “Er is nog veel onzekerheid. Het virus is grillig en daarom is er houvast nodig.” Daarbij verwees De Jonge naar de zware periode met gesloten winkels, horeca, het continu thuis zijn en gebrek aan sociaal contact.

De Jonge benadrukte dat de weg terug ligt bij de maatregelen, testen en vaccineren. De route-kaart die het kabinet gebruikt, wordt continu geüpdate aan de hand van de meest recente informatie. De routekaart geeft houvast en biedt richting.

Testen
Op het gebied van testen benadrukte Hugo de Jonge dat het primaire doel nog altijd het opsporen en bestrijden van het virus is. Naast de mensen met klachten, wordt er ook gericht getest op bepaalde groepen zonder klachten, zoals reizigers, om de verspreiding van het virus in beeld te krijgen. Op deze manier van snel testen, hoopt De Jonge dat het bescherming en verlichting bij de zorg biedt, maar ook dat mensen binnenkort ook weer naar voetbalstadiums, theaters en concerten kunnen.

Over het vaccineren bevestigde De Jonge het onfortuinlijke feit dat Nederland erg langzaam op gang is gekomen met vaccineren. Inmiddels zijn 200.000 prikken gezet en deze week staan er 250.000 prikken gepland. “We zijn trager gestart, maar dat lopen we nu in”, aldus De Jonge.

Het voornaamste doel bij vaccineren is om de kwetsbare groepen te kunnen beschermen. Hugo de Jonge vertelt daarover dat het kabinet tijdens het tweede kwartaal hoopt de ouderen en kwetsbare groepen te hebben gevaccineerd. Er is wel een aanpassing in de strategie: zo worden vaccins niet bewaard in de voorraad tot de tweede inenting, maar wil het kabinet zoveel mogelijk mensen inenten om zo de Britse variant te lijf te kunnen gaan.

Ook benadrukte De Jonge hoe zwaar het nu is voor de samenleving en de urgentie dat deze maatschappelijke crisis heeft. “Op lokaal vlak gebeurt er al veel om te helpen en vanuit de overheid zorgen we dat we doen wat we kunnen. Er is altijd hulp beschikbaar”.


Kijk voor alle geldende maatregelen op de website van de Rijksoverheid

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vaten met onbekende stof aangetroffen in woning Quackstraat Rotterdam

Rotterdam - Woensdagavond 29 mei heeft de Politie meerdere vaten met onbekende stoffen aangetroffen in een woning aan...

Bewoner gered van balkon bij grote woningbrand Oleanderstraat Rotterdam

Rotterdam - in een woning aan de Oleanderstraat in Rotterdam is woensdagmiddag een forse brand uitgebroken. Twee personen...

Veel schade en flinke file na ongeluk voor Spijkenisserbrug, één bestuurder aangehouden.

Spijkenisse - Woensdagmiddag 29 mei rond 16.36 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Het ongeluk gebeurde vlak voor de...

Brand in Rotterdamse Woning: Smeulend matras zorgt voor rookoverlast

Rotterdam – Vanavond brak er brand uit in een matras in een woning op de tweede verdieping aan...