De ziektewet is een regeling die ervoor zorgt dat werknemers die ziek zijn of een bedrijfsongeval hebben gehad, tijdelijk financiële ondersteuning krijgen. In dit artikel bespreken we hoe de ziektewet werkt bij een bedrijfsongeval.
Een bedrijfsongeval kan verschillende vormen aannemen, zoals een val, snijwond, brandwond of andere vorm van lichamelijk letsel. Wanneer een werknemer betrokken is bij een bedrijfsongeval, moet de werkgever dit melden bij de Arbeidsinspectie. Daarnaast moet de werkgever ook een ongevallenregistratie bijhouden. Dit is een verplichting volgens de Arbowet.
Als de werknemer als gevolg van het bedrijfsongeval arbeidsongeschikt is geworden, moet de werkgever dit melden bij de bedrijfsarts of arbodienst. De bedrijfsarts zal de werknemer onderzoeken en beoordelen of deze tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt is. Als de werknemer tijdelijk arbeidsongeschikt is, kan hij of zij aanspraak maken op de ziektewet.
De ziektewet
De ziektewet voorziet in een uitkering voor werknemers die tijdelijk niet kunnen werken als gevolg van ziekte of een bedrijfsongeval. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het inkomen van de werknemer en bedraagt maximaal 70% van het dagloon. Het dagloon is het loon dat de werknemer gemiddeld per dag verdient. Dit wordt berekend over het loon dat de werknemer verdiende in het jaar voordat hij of zij ziek werd.
Als de werknemer een bedrijfsongeval heeft gehad en daardoor tijdelijk arbeidsongeschikt is geworden, moet de werkgever het loon doorbetalen gedurende de eerste twee jaar van ziekte. De werkgever kan deze kosten verhalen op de verzekering voor bedrijfsongevallen. Dit is een verzekering die de werkgever verplicht moet afsluiten. Als de werknemer na twee jaar nog steeds ziek is, kan hij of zij aanspraak maken op een WIA-uitkering.
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is een regeling die ervoor zorgt dat werknemers die blijvend arbeidsongeschikt zijn geworden, een uitkering krijgen. De hoogte van de WIA-uitkering is afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage van de werknemer. Dit percentage wordt vastgesteld door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) en geeft aan in hoeverre de werknemer nog in staat is om te werken.
Als de werknemer na het bedrijfsongeval blijvend arbeidsongeschikt is geworden, kan hij of zij aanspraak maken op een WIA-uitkering. De werkgever moet de werknemer dan ook een transitievergoeding betalen. Dit is een vergoeding voor het ontslag en bedraagt maximaal 83.000 euro. Vraag advies bij een letselschadebureau.