Wat is waterinspectie en waarom is het belangrijk?

Als bedrijf als organisatie kan de inspecteur langskomen voor waterinspectie. Wat gebeurt er precies tijdens zo’n onderzoek? Waar wordt opgelet? En welke richtlijnen worden gehanteerd? Alles wat je moet weten over waterinspectie, behandelen we in dit artikel.

Waarom waterinspectie?

Een waterinspecteur kan langskomen om te controleren of de waterinstallatie veilig is aangesloten. Deze inspecties zijn belangrijk, omdat we in Nederland grote waarde hechten aan water in het algemeen. Niet alleen aan drinkwater, maar ook aan bijvoorbeeld zwembadwater of douchewater. Risico’s van chemicaliën, legionella en andere microben in het water, moet worden voorkomen.

Meestal komt de inspecteur langs bij bedrijven en organisaties. Dat varieert van kwekers tot sportkantines, van kaasmakerijen tot zorginstellingen. De hoogrisico bedrijven zijn als eerste aan de buurt. Hoe hoger het risico op verontreiniging, hoe vaker de inspecteur langskomt. Alle bedrijven en organisaties die waterbehandeling uitvoeren, krijgen de inspecteur een keer op bezoek.

Een NEN 1006 inspectie is vaak onderdeel van de legionellapreventie. Legionella is een ziekmakende bacterie in het water. Je wordt er niet heel erg ziek van, maar het kan wel uitlopen op een ernstige longontsteking. Zo’n longontsteking kan uiteindelijk fataal zijn. Daarom is waterinspectie onmisbaar in een land als Nederland.

De norm NEN 1006

Drinkwaterinstallaties in Nederland moeten voldoen aan de NEN 1006. Dat is een richtlijn met algemene bepalingen rondom leidingwaterinstallaties. Ze zijn verder uitgewerkt in waterwerkbladen. De inspecteur gebruikt de waterwerkbladen om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Voor het beheer van leidingwaterinstallaties wordt de inspectie volgens waterwerkblad 1.4G uitgevoerd.

De NEN 1006 is de Nederlandse norm op het gebied van leidingwaterinstallaties. Er staat bijvoorbeeld in hoe een leidingwaterinstallatie eruit moet zien, hoe we aan veilig drinkwater komen en aan welke eisen een installatie moet voldoen. Deze norm wordt dan ook gebruikt in alle fases: zowel bij het ontwerp, de aanleg als de inspectie van leidingwaterinstallaties.

Wat gebeurt er tijdens een waterinspectie?

Tijdens een waterinspectie kijkt de inspecteur naar verschillende aspecten. Een van de belangrijkste onderdelen is de keerklepcontrole. Elk apparaat dat is aangesloten op een drinkwaterinstallatie moet goed werkende keerkleppen hebben. Deze kleppen zorgen ervoor dat vervuild water niet terug de drinkwaterinstallatie in kan lopen.

Daarnaast worden er regelmatig watermonsters genomen. In een laboratorium worden de monsters onderzocht. Zo wordt bijvoorbeeld vastgesteld of er legionella in het water zit. Als er een te hoge concentratie legionella in het water aanwezig is, wordt daarvan een melding gemaakt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dan is er werk aan de winkel om het probleem zo spoedig mogelijk te verhelpen.


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg