Ben je eraan toe om met je pasgeborene op vakantie te gaan, dan stuit je op allerlei nieuwe (luxe)problemen. Ja, je denkt aan de maxi-cosi, een voorraad babyvoeding, luiers en meer van dat soort zaken, maar eenmaal aangekomen op de (warme?) bestemming zijn er allerlei praktische details waar je misschien nog niet aan gedacht had. Zet onderstaande tips daarom alvast op je to-do-lijstje voor je komende gezinsvakantie.
Een zorgeloze frisse duik
Ook voor de allerjongste vakantiegangers is een frisse duik heerlijk op warme dagen. Je leest je vanzelfsprekend goed in over de veiligheidsmaatregelen die je treft, want hoewel de iconische hoes van Nirvana’s Nevermind een stoere, onder water rondzwemmende baby toont, is het niet zo simpel allemaal. Bovendien kunnen er tijdens het badderen kleine ongelukjes gebeuren, maar die voorkom je met zwemluiers. Zoek even op de term Zwemluier bestellen en je ziet dat deze broekjes ook leuk zijn vormgegeven.
Duurzaamheid, ook op vakantie: wasbare zoogcompressen
Afval beperken kan op talloze manieren! Tijdens de borstvoeding kan er lekkage uit je borsten ontstaan. Reuze onhandig ja. Daar gebruik je een zoogcompres voor. Kies je dan voor wegwerpcompressen of een meer duurzame optie? Liever de laatste, want wasbare zoogcompressen laten veel minder vocht door. Van de snijresten van overbroekjes heeft Breberky wasbare zoogcompressen vervaardigd die zodoende dubbel duurzaam zijn. Wasbare zoogcompressen bestellen doe je eveneens bij de Billenboetiek.
Kies een makkelijke periode en bestemming
Je hoeft niet per se dichtbij Nederland te blijven, maar een baby heeft het meer naar zijn zin als er niet teveel op het programma staat. Een vliegreis is niet altijd een aanrader, in de auto slapen veel baby’s juist als een roos. De boot naar Engeland of Scandinavië is ook een optie. Je bent dus voornamelijk aangewezen op Europa, maar dat is bepaald geen straf, want onderweg zie je veel moois. De plaats van bestemming moet babyvriendelijk zijn. Denk aan een baby wasplaats, veel schaduw en niet al te veel reuring. Dat laatste beperk je helemaal wanneer je buiten het hoogseizoen reist. Ook qua (zachter) weer is dat misschien fijner. En dan zie je dat je met een tevreden baby in de wandelwagen prima enkele bezienswaardigheden kunt meepikken.
Die autoreis is een tip op zich
Voortbordurend op de autoreis: ga naast je baby zitten. Ook vanaf de achterbank kun je nog prima communiceren met je partner, broodjes en drankjes aangeven en helpen met navigeren. Maar het is vooral voor je kleine spruit een vertrouwd gevoel als de stem en geur van mama dichtbij blijft. Let op met bergachtige gebieden zoals de Alpen en Pyreneeën, hier krijgen ook baby’s last van hun oren. Wat dat betreft zijn het glooiende Noord-Frankrijk en Denemarken betere opties. De auto vormt sowieso een vertrouwde plek met een eigen geluid en geur. Een ander voordeel is dat je alles kunt meenemen wat je nodig hebt en niet bent aangewezen op een door anderen geregisseerde planning. Als je iets niet kunt gebruiken tijdens een vakantie met de baby, is het wel stress over vertrektijden, drukte op treinstations, vertraging, gedoe bij de lokale autoverhuur en ga zo maar door.