Als je veel met facturen werkt, ken je waarschijnlijk wel de irritaties rondom facturering. Je moet maandelijks meerdere facturen eruit gooien, maar de verschillende betalingstermijnen duizelen je en soms moet je ook nog eens achter bepaalde facturen aan zitten. Dat is niet goed voor de relatie met de klant, maar ook zeker niet gunstig voor de investeringen in je bedrijf. Vanzelfsprekend zie je het liefst een snelle betaling tegemoet, zodat je deze direct in je onderneming kunt investeren. Laat dat nu net met factoring mogelijk zijn! In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden van factoring voor je bedrijf.
Betaling binnen een dag
Factoring is het verkopen van je facturen aan een factoringmaatschappij. Deze alternatieve financieringsvorm zorgt ervoor dat je facturen voortaan binnen 24 uur betaald worden. Dat doet de factoringmaatschappij dus en deze neemt ook gelijk de inning van de debiteur van je over. Je bedrijf kan dus profiteren van een snelle betaling en de overdracht van het debiteurenbeheer. Een factoringmaatschappij controleert eerst of de klant wel kredietwaardig is, wat ervoor zorgt dat de betalingen van je facturen voortaan gegarandeerd veilig zijn. Factoring zorgt ervoor dat je niet meer achter facturen aan hoeft te zitten en je geen betalingstermijnen meer hoeft af te wachten.
Prijskaartje
Natuurlijk heeft factoring ook een prijskaartje. Je kunt factoring ook zien als het verkopen van je factuur. Gelukkig betekent dit niet dat je ook voor factoring weer facturen moet gaan opstellen. De factoringmaatschappij houdt bij het betalen van een factuur een bepaald bedrag in. Dat bedrag wordt de factorfee genoemd. In de meeste gevallen ligt de factorfee ergens tussen de 0,5% en de 5% van het totale bedrag van de factuur. De hoogte van de factorfee hangt af van de afspraken die een bedrijf of ondernemer met de factoringmaatschappij maakt. Over het algemeen kun je over factoring kosten zeggen: hoe meer facturen je verkoopt aan de factoringmaatschappij, hoe voordeliger factoring voor je bedrijf wordt.
Traditionele factoring en American factoring
Er zijn meerdere soorten factoring, maar laten we de twee meest bekende eens onder de loep nemen. Traditionele factoring is vooral populair bij de grotere bedrijven. Bij traditionele factoring is het namelijk zo dat standaard alle facturen van een bedrijf direct worden verkocht aan de factoringmaatschappij. Traditionele factoring wordt meestal onder een streng contract vastgesteld, maar daar staat dan wel weer een relatief lage factorfee tegenover. Dat wil zeggen dat de factoringmaatschappij de hele debiteurenportefeuille overneemt en daarom per factuur een lagere factorfee hanteert. MKB en zzp-ers kiezen er vaak voor om met American factoring te werken. Deze soort factoring is ideaal voor de kleinere bedrijven, omdat deze zelf mogen bepalen welke facturen ze willen verkopen aan de factoringmaatschappij. Dat is dan wel weer onder de voorwaarde dat de factorfee hoger uitvalt en de contractduur korter is dan bij traditionele factoring.