De politie heeft maandag 2 september jl. negen verdachten aangehouden in een groot drugsonderzoek. Zij worden verdacht van de handel in en maken van XTC pillen. Er zijn doorzoekingen gedaan op vijftien verschillende locaties in Dordrecht, Zwijndrecht, Barendrecht, Ridderkerk en Hellevoetsluis. En met resultaat.
Het rechercheteam startte het onderzoek begin dit jaar. Al snel kwam de verdenking dat de verdachten niet alleen XTC pillen verhandelden, maar het ook daadwerkelijk zelf maakten. De verdachten werden aangehouden door leden van het Arrestatieteam en Team Parate Eenheid. De aangehouden mannen en vrouwen komen uit Zwijndrecht, Barendrecht en Dordrecht en zijn tussen de 16 en 63 jaar oud (16, 31, 33, 34, 37, 41, 53, 59 en 63 jaar).
Resultaat
Na de aanhoudingen volgden doorzoekingen in woningen, in een garage-, een opslagbox en een loods in Dordrecht, Zwijndrecht, Barendrecht, Ridderkerk en Hellevoetsluis. “We kregen hierbij hulp van speurhonden. Skaya en Monster zijn specifiek opgeleid om te zoeken naar bijvoorbeeld verdovende middelen en contant geld.
Collega’s van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), Forensische Opsporing, Landelijk Team Specialistische Dienst (LTSD) en Defensie gingen in de panden met geavanceerde apparatuur op zoek naar verborgen ruimtes. In één van de verborgen ruimtes werd een kluis gevonden. Er zijn negen auto’s in beslag genomen en ook deze worden onderzocht op verborgen ruimtes. Er werd een vuurwapen gevonden, circa 70.000 euro aan cashgeld, een geldtelmachine, een grote hoeveelheid XTC pillen, materiaal om drugs te vervaardigen.
Daarnaast zijn er verschillende telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen.” aldus de leider van het onderzoek. Tijdens de doorzoekingen werd een aantal locaties bewaakt door leden van de Bewakingseenheid. Het politieonderzoek gaat door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Melden helpt!
Drugshandel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. De leider onderzoek zegt hierover: “Er gaan miljarden euro’s in om. De illegale inkomsten hieruit worden vervolgens witgewassen. En dit is geen ver-van-je-bedshow, maar vindt vaak onder je neus plaats. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan corruptie, bedreiging en excessief geweld, niet zelden “gewoon” op straat. Daarom pakken we dit hard aan.”
Buurtbewoners spelen in de aanpak een cruciale rol. Zij zijn de ogen en oren in de wijk. Zij hebben het vaak als eerste door als er iets niet klopt. Door het melden van verdachte situaties en misstanden kan criminaliteit worden voorkomen of worden aangepakt. “Melden helpt.” benadrukt het opsporingsteam: “Als u informatie heeft, maar u vindt het spannend om deze rechtstreeks via 0900-8844 met de politie te delen, kunt u terecht bij de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De medewerkers van deze stichting nemen anoniem uw informatie op en spelen deze anoniem door aan de politie.”