Bij ongelukken wordt vaak gedacht aan de weg. En dat is niet zo vreemd, omdat er dagelijks tientallen ongelukken gebeuren, helaas soms met dodelijke afloop. Ook de werkvloer kan het toneel zijn van accidenten. Daarbij gaat het niet alleen om valpartijen en ongelukken waarbij lichamelijk letsel wordt opgelopen. In dit artikel krijg je ook tips over digitale veiligheid en een goede cultuur om in te werken. Je ziet het, veiligheid op de werkvloer is erg breed.
Pak het goed aan
Je snapt ongetwijfeld dat veiligheid een belangrijk thema is. Iedere ondernemer doet er dan ook goed aan om vol in te zetten op dit thema. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een veilige werkomgeving is een vereiste voor ieder bedrijf en essentieel voor een goede workflow. Nu is het zo dat er veel verschillende soorten bedrijven zijn. Daarom is het slim om een specialist uit te nodigen en een analyse van je bedrijf te laten maken. Bedrijven zoals G4S Safety Solutions maken een uitgebreide scan van de onderneming. Daarbij nemen ze diverse aspecten van veiligheid mee.
Draag de juiste kleding
Nee, dit heeft niks te maken met de modepolitie. In principe mag je zelf weten wat je aantrekt, uiteraard tot een bepaalde grens. In dit artikel staat de juiste kleding voor veilige kledij. Goede werkkleding voldoet aan een aantal eisen, met deze aantekening dat er per branche grote verschillen kunnen zijn. Ook dit aspect wordt meegenomen in de analyse door G4S. De experts weten precies welke kleding nodig is en welke soorten er zijn. Ze kennen de juiste certificeringen en normeringen, waardoor werknemers zo veilig mogelijk aan de slag kunnen.
Digitale veiligheid
Dit is een voorbeeld van gevaar dat je niet ziet. Terwijl jij naar de kantine loopt voor een kop koffie kan een cybercrimineel allerlei gegevens van je stelen. Dat kan trouwens ook als je achter je bureau zit. Daarom is een goed antivirusprogramma belangrijk, net als een meervoudige authenticatie. Verder is het slim om je scherm goed af te sluiten en niet onnodig pagina’s open te laten staan. Hackers hebben maar heel weinig nodig.
Zorg voor bewustwording
Je kunt nog zulke mooie plannen hebben om de veiligheid te vergroten, wanneer de rest van het bedrijf niet meegaat, heb je er niks aan. Daarom is het goed om elkaar constant te wijzen op gevaren, zowel zichtbare als onzichtbare. Jullie zijn samen de waakhonden. Voor bedrijven is het slim om regelmatig trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten te houden. Zo blijft het personeel op de hoogte en scherp.
Een open cultuur
De laatste tip is de meest moeilijke. Je ziet het namelijk niet altijd als iemand niet lekker in zijn vel zit. Let goed op elkaar en kom in actie als je het signaal krijgt dat een collega zich niet prettig voelt, thuis of op het werk. Door voor elkaar te zorgen en alles bespreekbaar te maken, creëer je een open cultuur. En hierin werkt iedereen het prettigst. Daarnaast gaan de prestaties op de werkvloer in een stijgende lijn.