De politie heeft vandaag vijftien personen aangehouden in een landelijke actie gericht op explosievenaanslagen. De arrestaties, uitgevoerd door politie-eenheden uit onder meer Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Limburg, zijn het resultaat van afzonderlijke onderzoeken naar recente explosies in Rotterdam, Zandvoort en Den Haag. Met de gecoördineerde actie wil de politie een krachtig signaal afgeven: aanslagen blijven niet onbestraft.
Explosieven en wapens in beslag genomen
De verdachten, tussen de 14 en 25 jaar oud, zijn afkomstig uit verschillende steden, waaronder Capelle aan den Ijssel, Rotterdam, Delft en Amsterdam. Zij worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij een reeks explosies, zoals die op een pizzeria aan de Vuurplaat in Rotterdam en incidenten in Zandvoort en Den Haag. Een van de aanhoudingen volgde na de vondst van een explosief in de kofferbak van een huurauto, wat leidde tot verdere doorbraken in het onderzoek.
Bij de huiszoekingen zijn onder andere twee vuurwapens, een boksbeugel, luxe goederen en voertuigen in beslag genomen. De politie sluit niet uit dat er de komende dagen meer arrestaties volgen.
Gevaarlijk en impactvol
Volgens Wim Hoek, portefeuillehouder Excessief Geweld bij de politie Rotterdam, tonen camerabeelden vaak aan dat jonge daders het risico van hun daden onderschatten. “Regelmatig raken ze gewond door zelfgemaakte explosieven. Het plaatsen van een bom is geen licht vergrijp, het kan ernstige verwondingen of zelfs dodelijke slachtoffers veroorzaken. In januari vorig jaar kwam in Den Haag een man om het leven bij een aanslag.”
Het aantal aanslagen met explosieven in Nederland bereikte vorig jaar een recordhoogte van 1244, variërend van aanvallen op woningen tot bedrijven. Hoewel politieonderzoeken in 2024 tot 531 aanhoudingen leidden, is de toename van incidenten zorgwekkend. “De pakkans is groot, maar toch blijven jongeren zich aanbieden voor dit soort misdrijven,” aldus Hoek. “De beloning weegt nooit op tegen de risico’s.”
Oproep aan ouders
Naast (potentiële) daders richt de politie zich ook tot ouders. Hoek benadrukt dat het belangrijk is om verdachte signalen bij jongeren te herkennen, zoals nachtelijke afwezigheid, benzinegeur op kleding of plotseling bezit van dure spullen zonder verklaarbare herkomst. Hij roept ouders op met hun kinderen te praten over de ernstige gevolgen van hun acties, waaronder schadeclaims, strafbladen en de mogelijkheid van hoge schulden. Voor minderjarige daders kunnen ouders zelfs financieel aansprakelijk worden gesteld.
“Samen kunnen we deze golf van geweld stoppen,” besluit Hoek. “Aanslagen veroorzaken niet alleen materiële schade, maar ook enorm emotioneel leed. Alleen door bewustwording en samenwerking kunnen we de samenleving veiliger maken.”