Nederland gaat momenteel gebukt onder een krappe arbeidsmarkt. Er is meer vraag naar arbeid dan er aanbod is, met name in sectoren als de bouw, het onderwijs en de zorg. Dat lijkt op zich goed nieuws als je een werkzoekende bent, maar toch kan het ook in een krappe arbeidsmarkt een hele uitdaging zijn om snel een nieuwe, passende baan te vinden. In dit artikel geven we je zeven tips.
1. Haastige spoed is ook in dit geval niet goed
Als werkzoekende wil je zo snel mogelijk een baan vinden en je bent daarom misschien geneigd om de eerste de beste baan aan te nemen die voorbij komt. Als het toevallig je droombaan is, is dit natuurlijk geen enkel probleem, maar vaker gaat het om een functie die niet goed bij je past. Het gevolg? Na enkele maanden kun je weer op zoek naar een nieuwe baan. Gun jezelf daarom wat tijd om een passende, leuke functie te vinden.
2. Kijk kritisch naar je kwalificaties en wensen
Jij kunt wel dierenverzorger op een kinderboerderij willen worden, maar als je tot nu toe altijd in de IT-sector hebt gewerkt, zal dit waarschijnlijk een droom blijven. Leg je kwalificaties en je wensen voor een toekomstige baan naast elkaar en kijk waar de overlap zit. Ben je bijvoorbeeld opgeleid tot verpleegkundige en wil je een baan in de buurt van je woonplaats Deurne? Ga naar een (online) uitzendbureau in Deurne en check welke functies er zijn die aan deze wens voldoen.
3. Roep de hulp van je netwerk in
Het kan ook helpen om de hulp van je netwerk in te roepen bij het zoeken naar een baan. Heb je misschien een tante die bij een leuk bedrijf werkt of een oud-collega die voor zichzelf is begonnen en extra handjes kan gebruiken? Laat in ieder geval veel mensen weten dat je op zoek bent en vertel wat je wensen en kwalificaties zijn.
4. Stem je cv af op de vacature
Je bent misschien gewend om met iedere motivatiebrief hetzelfde cv mee te sturen, maar dit is een gemiste kans. De ene vacature is de andere namelijk niet. Pas je cv aan op de vacature en licht specifieke vaardigheden uit die goed bij de functie passen.
5. Gebruik je motivatiebrief als visitekaartje
Ook je motivatiebrief moet uniek zijn voor iedere vacature. Door te knippen en plakken maak je al snel fouten met (bedrijfs)namen. Zie de brief als een visitekaartje waarmee je een eerste indruk achterlaat. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat deze goed in elkaar zit.
6. Overweeg ook tijdelijke functies
Weet je nog niet zeker wat voor soort baan je wilt, maar wil je wel graag op korte termijn aan de slag? Overweeg dan eens een tijdelijke functie en check bijvoorbeeld welke vacatures in Stiphout of Helmond er zijn. Het is voor jou een kans om verschillende functies en werkomgevingen uit te proberen en werkgevers zijn blij dat jij het werk tijdelijk uit kunt voeren.
7. Bereid het sollicitatiegesprek goed voor
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Je hebt je nieuwe baan bijna binnen. Lees alles wat er te lezen valt over het bedrijf en bedenk welke vragen er gesteld kunnen gaan worden, zodat je jouw antwoorden kunt voorbereiden.