Rotterdam – Tijdens een grote integrale actie op en bij Rotterdam The Hague Airport zijn woensdag auto’s, drugs en wapens in beslag genomen, werden boetes en belastingschulden geïnd en is een man die in het kader van een rechtshulpverzoek stond gesignaleerd aangehouden. Naar enkele bevindingen, zoals het vermoeden van een schijnhuwelijk, wordt nader onderzoek gedaan. Aan de actie Take Off deden de politie Rotterdam-Rijnmond, de Douane, de Belastingdienst, en de Koninklijke Marechaussee mee.
De actie stond onder leiding van een officier van justitie en stond in het teken van de opsporing en het afpakken van illegaal verkregen vermogen, een speerpunt van beleid. De controles vonden zowel binnen als buiten de aankomst- en vertrekhal van de luchthaven plaats. Zo werden zowel auto’s op de parkeerterreinen gecontroleerd op kenteken, als de auto’s van mensen die naar en van de luchthaven reden. Zo’n 800 voertuigen werden gescand, 101 auto’s werden fysiek gecontroleerd, en 130 mensen werden preventief gefouilleerd.
Bij de zoekacties werden twee tasers, een mes en een knuppel gevonden. Die werden in beslag genomen en de mensen die ze bij zich hadden werden schikkingen tot 500 euro aangeboden. Verder werden 9 keer gebruikershoeveelheden soft drugs gevonden. Ook die werden in beslag genomen. Er werden drie auto’s in beslag genomen, twee vanwege schulden aan de Belastingdienst, en één, een Mercedes ter waarde van 40.000 euro, vanwege het vermoeden van illegale inkomsten. De Belastingdienst kreeg van één belastingplichtige ter plekke ruim 9.000 euro betaald, en aan kleinere belastingschulden werd nog eens zo’n 2.000 euro geïnd. De Douane nam onder andere namaak tassen in beslag, en ontdekte iemand die mogelijk betrokken is bij een schijnhuwelijk. De Koninklijke Marechaussee gaat daar nader onderzoek naar doen.
Ook politie en OM inden eerder opgelegde boetes, waaronder een bedrag van 2.000 euro, en betekenden een vonnis aan iemand die daarvoor gesignaleerd stond. Een in het buitenland gezochte man werd aangehouden. Deze zal worden uitgeleverd.
Politie en OM werken vaker samen met onder andere de Douane, KMar en Belastingdienst bij integrale acties op zoek naar illegaal verkregen geld. Onder het motto Misdaad mag niet Lonen wordt actief gezocht naar wederrechtelijk genoten voordeel, en wordt het illegale geld zoveel mogelijk afgepakt. Juist door samenwerking tussen verschillende organisaties kan snel een volledig beeld ontstaan van een persoon en zijn bezit.