Regio – Op maandag 24 september zendt de NCRV een documentaire uit over het loverboyteam van de Eenheid Vreemdelingenpolitie van de Regionale Recherche Dienst. Dit team werd ruim een jaar lang tijdens haar werkzaamheden gefilmd. Een veelbesproken verschijningsvorm van mensenhandel is het fenomeen loverboys.
Om nader inzicht te krijgen in de problematiek en te onderzoeken welke interventie effectief is, werd in het korps Rotterdam-Rijnmond het initiatief genomen dit in de vorm van een pilot te onderzoeken. Twee jaar lang zocht een speciaal gevormd loverboyteam naar nieuwe methoden om loverboys beter op te kunnen sporen en vaker veroordeeld te krijgen. Op 31 mei 2012 werden tijdens een themadag de inzichten, de ontwikkelde methoden, de knelpunten en de (best) practises in de aanpak van de loverboyproblematiek gedeeld met belangstellenden die zich op welke manier dan ook inzetten in de strijd tegen loverboys.
Twee zaken
Regisseur Nan Rosens volgde ruim een jaar lang twee zaken van het loverboyteam, namelijk de zaak Kelly en het grootschalige onderzoek Cornell. In de zaak Cornell draait het om drie minderjarige meisjes en meerdere verdachten die hen tot prostitutie aanzetten. In de andere zaak doet een zelfstandig werkende prostituee aangifte van uitbuiting.
Loverboypraktijken
Rechercheurs Brenda, Michel en André horen de slachtoffers, verhoren de verdachten en achtervolgen daders. Teamchef geeft een toelichting op de praktijken van loverboys. Deze maken steeds meer gebruik van internet bij het ronselen en ‘verkopen’ van meisjes, daarom worden er lokprofielen geplaatst, maar waar ligt daarbij de grens? Het team wordt gevolgd in de verhoorkamer, op straat, bij arrestaties en in de rechtbank. Officier van justitie Sanne Groen toont de grenzen van de wet rond de bewijsvoering.
Uitzending
De documentaire wordt op maandag 24 september om 23.05 uur door de NCRV uitgezonden op Nederland 2.