Rotterdam – Gemeente Rotterdam pakt seksuele straatintimidatie aan. Wethouder Joost Eerdmans lanceerde vandaag de campagne ‘Pikpraat van straat’. Deze campagne biedt vrouwen de mogelijkheid om via de zogenaamde StopApp te melden als ze seksueel geïntimideerd worden. De gemeente gebruikt die meldingen om daders te lokaliseren, actief aan te spreken en in een later stadium te beboeten. De campagne is vanaf vandaag te zien in het straatbeeld, te vinden op sociale media en in horecagelegenheden in Rotterdam.
Wethouder Joost Eerdmans (o.a. Veilig) nam het initiatief tot deze campagne. Eerdmans: “Sissen, naroepen of achtervolgen. Uit eerder onderzoek blijk 84% van de bevraagde vrouwen tussen 18 en 45 jaar in Rotterdam last gehad met seksuele straatintimidatie, of op zijn Rotterdams ‘pikpraat’. Dat moet stoppen. Met deze campagne en de StopApp geven we vrouwen de regie terug. We vragen niet alleen aandacht voor het probleem, maar doen er ook iets aan. Dat is nog niet eerder gedaan. Ik reken erop dat heel veel Rotterdamse vrouwen de app downloaden en ons, en zichzelf, helpen de daders aan te pakken. Pikpraat moet van straat, dat doen we samen!”
Veilig en anoniem melden
De vandaag gelanceerde StopApp biedt vrouwen een eenvoudig handelingsperspectief. Op een veilige en anonieme manier kan er met één klik een melding gemaakt worden van de locatie waar zij seksueel geïntimideerd worden. Melden kan ook via de website www.stoppikpraat.nl. De gemeente verzamelt de data en gaat op basis van de meldingen gericht handhaven op die plekken waar seksuele straatintimidatie veel voorkomt. Handhavers spreken daders aan op die plekken, waar de frequentie seksuele straatintimidatie het hoogst ligt. Vanaf het eerste kwartaal 2018 worden er ook boetes uitgedeeld. De boete bedraagt, afhankelijk van de situatie, circa 190,- euro. Voor minderjarigen geldt altijd maatwerk. Zover bekend is dit voor het eerst dat vrouwen een echt ‘wapen’ wordt geboden tegen seksuele straatintimidatie.
Onderzoek toont problematiek aan
Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam leert dat 84% van de Rotterdamse vrouwen het afgelopen jaar te maken had met seksuele straatintimidatie. Mannen complimenteren, sissen, fluiten na, maken ongewenste opmerkingen, gebaren of aanrakingen. Met name in het centrum zijn er veel klachten. 81% loopt zo snel mogelijk door, doen alsof ze aan het bellen zijn of negeren het. Slechts 5% van de vrouwen meldt seksuele straatintimidatie, vooral omdat ze bang zijn voor de reactie van de daders. De gemeente Rotterdam accepteert deze situatie niet langer en heeft een gestructureerde aanpak om de stad veiliger te maken voor vrouwen.
Meer informatie over het plan van aanpak of de campagne www.stoppikpraat.nl.