Lelystad – Maandagochtend 10 december is Staatsbosbeheer begonnen met het afschieten van ruim achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen.
Het aantal edelherten moet worden teruggedrongen door nieuw beleid voor het natuurgebied. Na het afschieten moet er nog een groep van 490 edelherten zijn met een evenwichtige samenstelling en leeftijdsopbouw.
Het afschieten gebeurt in ieder geval tot en met 1 april 2019. Gedurende de Bronstijd van de dieren zal er niet worden geschoten. Vanwege de veiligheid zijn de gebieden waar geschoten wordt niet toegankelijk voor het publiek.
Een gedeelte van de afgeschoten herten zullen – als het vlees goedgekeurd wordt – aan poeliers in de omgeving worden verkocht. Andere afgeschoten herten zullen blijven liggen in het natuurgebied, als voedsel voor andere dieren of worden opgeruimd.
Maatschappelijke onvrede
Er is veel te doen geweest om het omstreden beleid. Er zijn meerdere rechtszaken aangespannen door natuurorganisaties. Zij vonden het afschieten van gezonde dieren onnodig en stelden dat het schieten vogels uit het gebied zou wegjagen. Afgelopen week heeft de rechtbank beslist dat de vergunning rechtmatig is verleend en zag geen verdere problemen. Hierdoor mocht de uitvoering doorgaan.
Op social media zijn er veel mensen te vinden die hun onvrede uiten over het beleid.
Afschieten Oostvaardersplassen begonnen. Drama. Gezonde dieren worden gedood. Eerst de kalfjes, dan moederdier. Mislukt en uit de hand gelopen project eindigt in bloed. Ik huil van verdriet en boosheid. Wreed en bizar! Twee boswachters konden het niet aan en verkasten!
— Jack Vinders (@JackVinders) 10 december 2018
Nederland is diep gezonken. er worden vooral drachtige hindes afgeschoten. De Killing Fields van de #Oostvaardersplassen
— Toine van Bergen (@ToinevanBergen1) 10 december 2018
Er zijn overigens ook voorstanders te vinden.
Afschieten Oostvaardersplassen begonnen. Goede zaak om onnodig lijden van de dieren te voorkomen. Natuurlijke vijanden buiten de mens, zijn er nu eenmaal niet. En dankzij het gedwongen bijvoeden afgelopen winter, moeten er nu veel afgeschoten worden.
— Marcel Kemna (@MarcelKemna) 10 december 2018
Afgelopen winter waren er eveneens protesten in het gebied. Toen werd het beleid gevoerd om dieren aldaar niet bij te voeren. Demonstranten die dit als dierenleed zagen, hebben toen meermaals zelf voedsel gebracht. Na een tijd van maatschappelijke onrust heeft de provincie uiteindelijk afgezien van dit beleid en is overgegaan tot het bijvoeren van de dieren.