Samenvatting persconferentie 14 september: Coronatoegangsbewijs is en blijft tijdelijke maatregel

Date:

Deel bericht:

Dinsdag 14 september heeft het demissionaire kabinet wederom een persconferentie gehouden omtrent de coronamaatregelen. Er zijn een aantal versoepelingen aangekondigd, maar niet voor alle sectoren.


Puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Anderhalve meter maatregel geschrapt
  • Coronapas ingevoerd
  • Horeca en nachtclubs open tot middernacht
  • (Meerdaagse) evenementen onder voorwaarden weer mogelijk
  • Nachtclubs en discotheken voorlopig nog niet open
  • Mondkapjes openbaar vervoer in de voertuigen.
  • Voor scholen wordt het mondkapjesplicht afgeschaft, en grote groepen mogen weer bij elkaar komen.
  • Voor de basisscholen vervalt de quarantaine regel voor de hele klas wanneer er één besmetting heeft plaatsgevonden

Uitgebreide samenvatting

Demissionair minister-president Rutte begon de persconferentie door te zeggen dat het woord anderhalvemetersamenleving inmiddels een eigen pagina heeft op Wikipedia. Het lijkt wel alsof we er bijna aan gewend zijn geraakt. Maar hoe moeilijk het wel niet was als iemand een arm om zijn schouder heen nodig had. Juist in een tijd waarin iemand verdriet had moesten we afstand houden. Om deze reden wordt de verplichting afgeschaft, maar blijft het wel een advies.

Rutte benadrukte dat de datum van 25 september niet de dag is dat we terug gaan normaal. Het afscheid nemen van der anderhalvemetersamenleving. Rutte geeft aan dat de overheid kijkt waar mogelijk om de festivals en evenementen waar 25% van de kaartjes die niet gebruikt kunnen worden een tegemoetkoming zal komen.

Het OMT vind het verantwoord dat als we in risicovolle situaties met een corona toegangsbewijs werken. Zo’n bewijs is in veel landen om ons heen al gebruikelijk. Dit kan met een QR-code op papier of op je telefoon.

Rutte sluit af met “Gun elkaar de ruimte, en respecteer de keuze van mensen als zij bepaalde regels blijven hanteren”. Het is niet onze ambitie dat het woord Corona toegangsbewijs een eigen wikipedia pagina gaat krijgen. Het is echt een tijdelijke maatregel, op 1 november volgt er een weegmoment.

De Jonge : Wat we zeker weten is dat corona onder ons blijft, we moeten het virus accepteren. Het doel van het kabinet is altijd geweest dat de zorg het aan kan. Met de hoge vaccinatiegraad is dit doel grotendeels al behaald. Een groep van 1,8 miljoen is nog steeds niet beschermd. Het is niet de vraag of maar wanneer deze mensen besmet raken. Worden deze toch besmet dan kunnen we alsnog een probleem krijgen in de zorg.

Zoveel mogelijk ruimte, maar ook zorgen dat het virus niet te veel rond kan gaan houden we vol met de paar maatregelen die we nog hanteren. Nu we de verplichte anderhalvemeter loslaten komen er weer meer mensen bij elkaar. Om deze reden moet het corona toegangsbewijs als vervanging dienen. Dit heeft niet alleen te maken met de ongevaccineerde groep, er is ook een groep die wel gevaccineerd is en toch nog steeds een risicogroep heeft. We zien in het buitenland dat meer mensen zich alsnog laten vaccineren, maar het dwingt niet tot vaccinatie. Je kunt ook testen en dat blijft voorlopig gratis.

Vaccinatie is en blijft vrijwillig maar wordt wel aangeraden, vrijheid mag nooit een vrijbrief zijn boven de gezondheid van anderen.

Anderhalve meter maatregel geschrapt
Het kabinet schrapt per 25 september de anderhalve meter maatregel. Dit houdt in dat men niet meer de anderhalve meter afstand hoeft te bewaren. Kroegen, discotheken en bioscopen hoeven dus geen verplichte zitplaatsen meer te hanteren. Effectief komen er openbare plekken – horeca, kunst- en cultuursector- waar het ‘oude normaal’ weer terugkeert en het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ naar de geschiedenisboeken kan. Maar wel wordt het verplicht een “toegangsbewijs” te tonen.

Corona-pas ingevoerd en beperking voor openingstijden
Met het verdwijnen van de anderhalvemeter maatregel wordt tegelijkertijd wel de corona-pas op meer plekken ingevoerd. Waar dit eerst alleen getoond hoefde te worden bij grotere festiviteiten moet dit vanaf 25 september ook in de kroeg, de bioscoop als het theater. Bezoekers van openbare gelegenheden moeten dus, ook bij een fastfoodrestaurant de corona-check app laten zien.

Ongevaccineerden kunnen nog steeds gebruik maken van testen voor toegang. Het Kabinet wilde eerste een bijdrage van 7,50 euro hanteren, maar hiervan is voorlopig afgezien. Een negatief testbewijs is 48 uur geldig en kan via de corona-check app worden opgevraagd.

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben binnenkort ook een coronatoegangsbewijs nodig. Met dit bewijs mag er tot 75% worden gevuld binnen zonder vaste zitplaats en met zitplaats tot 100%. Evenementen buiten mogen met toegangsbewijs 100% aan bezoekers ontvangen. Het is aan de ondernemers om het toegangsbewijs zelf te controleren. Voor gemeentes komt geld beschikbaar om hier in te faciliteren.

Alle horeca en uitgaansgelegenheden zijn dicht tussen 00.00 en 06.00 uur. Dus ook bij festivals buiten mag er geen horeca meer worden aangeboden na 00.00 uur.

Evenementen onder voorwaarden toegestaan
Meerdaagse evenementen mogen onder voorwaarden weer plaatsvinden. Bezoekers van deze evenementen moeten net als bij de horeca een toegangsbewijs laten zien. Dit bewijs mag niet ouder dan 24 uur zijn. Bij meerdaagse evenementen moet er iedere 24 uur een toegangsbewijs worden getoond. Voetbalstadions en bioscopen mogen straks weer helemaal worden gevuld. Toeschouwers moeten dan wel een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag overleggen.

Derde prik geadviseerd
Mensen die een zwak imuunsysteem hebben kunnen een derde prik krijgen. Hierdoor neemt de bescherming tegen onder andere ziekenhuisopnames toe.
Boostervaccin is voorlopig niet nodig, we zijn middels de huidige vaccinaties voldoende beschermd. Het RIVM houdt de situatie in de gaten.

Persvragen:

NOS stelt de vraag waarom Rutte geen datum noemt voor het Coronatoegangsbewijs. Rutte legt uit dat als we alles loslaten met het nemen van deze maatregel de cijfers zullen moeten aantonen wanneer we afscheid kunnen nemen van het Coronatoegangsbewijs. Het is bedoeld om te voorkomen dat de zorg alsnog overbelast raakt. Of we dit per 1 november kunnen loslaten is nog niet zeker. De controle van het toegangsbewijs zal door de gemeente plaatsvinden en er wordt hiervoor extra geld geïnvesteerd om mensen hiervoor aan te nemen. Als het niet goed wordt gecontroleerd door de ondernemer volgt er een boete of zelfs sluiting.

NOS en Hart van Nederland stellen de vraag waarom de horeca nog gesloten moeten zijn in de nacht. Rutte legt uit dat als we alles loslaten we niet meer stap voor stap het coronavirus onder controle kunnen houden. Zouden we dat niet doen dan kan het eventueel zorgen voor een groot aantal besmettingen onder de niet gevaccineerden. Thuis mag je wel bij elkaar komen na 00.00 uur, maar de grote van de samenkomst is altijd nog kleiner dan in een nachtclub.

RTL vraagt hoe de overheid het testen voor toegang weer gaat faciliteren, dit ging bij de vorige ronde niet soepel. Hugo de Jonge legt uit dat alles lessen van 26 juni zijn geleerd en er nu minder mensen getest hoeven te worden. Maar het zou kunnen dat als je op het terras een bakje koffie wilt drinken je helaas wel moet testen.

Ook werkgevers moeten vragen wanneer zij patiëntenzorg hebben of het personeel gevaccineerd is. De werknemer is vrij om dit wel of niet te zeggen, wanneer een werknemer bijvoorbeeld niet getest is dan zou de werknemer getest moeten worden. Dit mag alleen op dit moment wettelijk niet, maar de werkgever is wel verplicht om de veiligheid voor andere werknemers en patiënten te garanderen. Het coronatoegangsbewijs is wel een mooi middel voor de werkgever. Hij benadrukt dat het wettelijk momenteel niet mogelijk is om dit te verplichten. De Jonge gaat in gesprek met werkgevers en vakbonden om te kijken wat er mogelijk is. Werkgevers hebben hier zelf om gevraagd om bijvoorbeeld kwetsbare mensen die re-integreren na ziekte een veilige werkomgeving te kunnen bieden.

Omdat horecapersoneel een werkgevers en werknemersrelatie bestaat komt de AVG wetgeving kijken, hierdoor kan de werkgever momenteel een werknemer niet weigeren die niet is gevaccineerd dit mag niet omdat er dan een registratie aangemaakt moet worden.


Lees het volledige bericht met alle aankondigingen van de persconferentie op de website van de Rijksoverheid

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Isolatieplaten vliegen door de lucht door windvlagen Zomerakker Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagmiddag 10 juni rond 16.58 uur is er een melding binnen gekomen van een stormschade aan...

Slachtoffer (24) steekpartij Schoutplein Vlaardingen alsnog overleden, Man was oud prof-voetballer

Vlaardingen, 7 juni 2024 - De 24-jarige Letse man die afgelopen weekend werd neergestoken bij een supermarkt in...

21-jarige scooterrijdster overleden na aanrijding met vrachtwagen Rivierweg Rhoon

Rhoon - Vanmiddag heeft er een aanrijding met een vrachtwagen en een scooterrijder plaatsgevonden op de rotonde met...

‘Meer drugslabs ontmanteld dan ooit’

Landelijk - In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Dit en meer...