Met de versnelde opmars van het thuiswerken maken we meer dan ooit gebruik van online hulpmiddelen om ons werk te doen. Er werd tijdens de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande lockdowns snel geschakeld: men logde thuis in en deed vrijwel exact hetzelfde werk op afstand. Nu de kantoren weer mondjesmaat in gebruik worden genomen, is het tijd voor een kritische blik op de virtuele werkplek: hoe veilig is deze?
ICT-beheer
Een veilige werkplek is iets anders dan een bureau waarvan de stoel niet uit elkaar valt of een minimale kans dat het systeemplafond het spontaan begeeft tijdens een vergadering. Het gaat erom dat het ICT-gedeelte oftewel de virtuele ruimte waarin gewerkt wordt, beveiligd is tegen kwaadwillende. Hackers hebben het vaak voorzien op vertrouwelijke informatie. Cybercriminaliteit is complexe materie en zelden een specialisme van werkgevers, laat staan dat zij de tijd hebben om zich hierin te verdiepen. Het uitbesteden van zoiets als het Wifi beheer is geen vreemde, eerder een logische stap.
Digitale samenleving met weinig toezicht
Hoewel het internet al een tijdje gebruikt wordt als een soort parallelle samenleving waarin bijna net zo veel gebeurt als in de echte wereld, is er minder toezicht. Specialisten als BSV-IT weten daar meer van en wapenen een werkomgeving tegen de ongure elementen die zich in diezelfde omgeving ophouden. De wetgeving is in ontwikkeling, evenals een manier om digitaal toezicht te handhaven zonder dat men daarbij aan privacy hoeft in te boeten. Maar in de tussentijd draait de wereld door, ook digitaal. Vandaar dat bedrijven als BSV-IT veelvuldig ingezet worden om in ieder geval de veiligheid in eigen hand te nemen.
Ook andere aspecten uitbesteden
Niet alleen de veiligheid krijgt een upgrade wanneer het werkplekbeheer wordt uitbesteed aan een expert. Ook zaken als snellere wifi en een goed werkend opslagsysteem zijn aspecten waarin dit soort bedrijven werkgevers en hun personeel bijstaan en adviseren. Uiteindelijk is de cloud bedoeld om sneller te kunnen werken, om ontzorgd te worden zoals dat heet. Digitale hulpmiddelen moeten geen blok aan het been worden – dat zou de omgekeerde wereld zijn.
Thuiswerken en weer naar kantoor
Waar tot slot rekening mee gehouden dient te worden, is de inzet van privé-apparaten. Werknemers gebruiken niet zelden hun eigen tablet, smartphone of laptop om werk gerelateerde zaken af te handelen. Een Microsoft Teams-vergadering vanaf de desktop thuis is eerder regel dan uitzondering geworden. Dat vergt een sluitend inlogsysteem, want data kunnen door deze flexibiliteit makkelijker gelekt worden. Om zorgeloos en veilig te kunnen werken, is het uitbesteden van werkplekbeheer andermaal aan te raden.