Of het nu een omgebouwd alarmpistool, een echt pistool of een militair aanvalsgeweer was, volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam was het voor vier verdachten van grootschalige wapenhandel geen enkel probleem ze te leveren. Tegen de hoofdverdachte, een 35-jarige Capellenaar, is door de officier van justitie vandaag 7,5 jaar cel geëist.
Het onderzoek naar de wapenhandel startte nadat de politie-informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) had gekregen. Uit het onderzoek dat vervolgens gestart werd, kwam naar voren dat de wapens in onderdelen vanuit Amerika naar Kroatië werden vervoerd en daar in elkaar werden gezet. Vervolgens werden de wapens naar Nederland vervoerd. Ook kwam een Kroatische kazerne in beeld waar geweren die eigenlijk vernietigd moesten worden door een medewerker achterover werden gedrukt en weer werden doorverkocht. De Capellenaar verkocht het wapentuig met munitie zelf met zijn broer en stelde vervolgens een neef van 26 uit Rotterdam en een 33-jarige man uit Huis ter Heide in staat, tegen een vergoeding per exemplaar, de wapens en munitie te verkopen.
De hoofdverdachte en zijn broer maakten zich naast wapenhandel ook schuldig aan omkoping. Door de twee werd een bedrijf gerund dat buitenlandse metaalbewerkers uitzond. Er werd volgens het OM smeergeld betaald aan werknemers van een grote scheepsbouwer om de buitenlandse uitzendkrachten aan het werk te kunnen houden.
Tegen de broer, de neef en de man uit Huis ter Heide werd vandaag respectievelijk 7 jaar, 6 jaar en 5,5 jaar gevangenisstraf geëist.
Pseudokoop
In 2019 zet het onderzoeksteam undercoveragenten in op de neef van de hoofdverdachte. Van deze neef worden vier keer wapens en munitie gekocht, waaronder automatische aanvalswapens. De wapenhandel van de hoofdverdachte en zijn broer werd volgens het OM gerund vanuit een berging bij een woning in Capelle aan den IJssel. In deze schuur werden de verdachten afgeluisterd en gefilmd door de politie. Dat zorgde voor enorm veel bewijs.
Invallen en arrestaties
Begin december 2019 vinden op verschillende plekken in Nederland invallen plaats waarbij de verdachten worden aangehouden, onder meer op een woonwagenkamp in Huis ter Heide. Daar treft de politie twee vuurwapens met munitie aan. Ook wordt een auto aangetroffen en in beslag genomen die gebruikt werd bij het afleveren van een wapen in Rijswijk.
Gevaar voor de samenleving
Volgens het Openbaar Ministerie is wapenhandel een groot gevaar voor de (Rotterdamse) samenleving. “In de periode waarin verdachten deelnamen aan deze organisatie en bezig waren met onder meer de verspreiding van wapens en munitie in de regio Rotterdam en elders in Nederland, werd onze stad geteisterd door een golf schietpartijen, waarbij de slachtoffers in een aantal gevallen met vuurwapens in de openbare ruimte werden doodgeschoten”, aldus de officier van justitie ter zitting. “Enig verband tussen de schietpartijen en het handelen van de verdachten kan wat mij betreft worden gelegd.”
Het is niet vast te stellen of de door het viertal geleverde wapentuig gebruikt is bij liquidaties of schietincidenten. “Maar ik neem het de verdachten kwalijk dat zij op grote schaal wapens en munitie in omloop brachten en daardoor op zijn minst hebben bijgedragen aan de beschikbaarheid van illegale wapens in een periode van veel vuurwapengeweld. Daarom is een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats.”
Door de officier van justitie werd tijdens de zitting ook een ontnemingsvordering aangekondigd om op die manier het met de wapenhandel verdiende geld af te nemen.
De rechtbank Rotterdam doet op 24 maart 2023 uitspraak in de zaak.