De gemeente Rotterdam heeft gehoor gegeven aan een petitie van een bewoonster uit Nesselande om het drijvende vlot achter de ballenlijn van strand Nesselande te verwijderen. De gemeente laat weten dat ze in afwachting van het onderzoek naar het incident van dinsdagmiddag, waarbij een 18-jarige jongen verdronk.
Vlot veelbesproken
Het vlot is al een aantal keer eerder een speler geweest bij incidenten met kinderen en jongvolwassenen. Bij het vlot is het ongeveer 9 meter diep, en niet geoefende zwemmers komen hierdoor in de problemen als ze niet de kracht hebben om weer terug te zwemmen. De koudestroom onder het warme oppervlak maakt de kans op kramp en vermoeidheid groter.
Op warme dagen is het heel erg druk op het vlot en staan er tientallen jongeren bommetjes te maken of duiken ervanaf. In mei van dit jaar raakten twee jonge kinderen nog in de problemen toen zij niet meer terug konden zwemmen. De brandweer moest eraan te pas komen om ze met een bootje met lichte onderkoelingsverschijnselen uit het water te halen.
“Auke Bergsma van de Buurtpreventie en Wijkraad Nesselande is al drie weken bezig om het vlot weg te krijgen en is blij dat er vandaag eindelijk een besluit is genomen. Het vlot is voor het weekend weg en ook worden er dit weekend extra maatregelen genomen voor de overlast bij het strand’
Strandwachtenpost
Het Nesselande strand heeft net als de stranden aan zee een eigen strandwachtenpost. Deze post wordt tijdens de warme dagen voorzien van goed opgeleidde Lifeguards. Zwemmers die in de problemen komen worden razendsnel geholpen. Naast de inzet van strandwachten worden zwemmers doormiddel van een ballenlijn en borden gewaarschuwd voor de diepte en daarmee kans op verdrinkingsgevaar.
De strandwachtenpost zelf zit recht tegenover het vlot, en net als andere dagen waren afgelopen dinsdagmiddag verschillende Lifeguards aanwezig. Er is voldoende zicht, maar een verdrinking kan spontaan gebeuren. De strandwachten werden door de jongeren op het vlot gealarmeerd en gingen direct op zoek naar het slachtoffer. De jongen werd uiteindelijk op aanwijzing van de strandwachten na 20 – 25 minuten door brandweerduikers gevonden. Eenmaal bovenwater is hij door de brandweer en strandwachten naar de strandpost gebracht. Daar is hij een geruime tijd gereanimeerd en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.
Meerdere verdrinkingen
Op 10 augustus 2020 overleden een 25-jarige man en een 7-jarige jongetje door verdrinking. Beide slachtoffer bleken niet kunnen zwemmen. De ballenlijn bleek toen niet overal te zijn doorgetrokken. Op 31 juli 2017 overleed er ook een 42-jarige man, hij was met zijn zoon aan het zwemmen en kwam in de problemen.
Ondanks het aantal verdrinkingen valt het met het aantal incidenten op het water nog relatief mee. Elke week bezoeken duizenden jongeren en toeristen of ouders met kids het Nesselandestrand. Het is ook gemakkelijk bereikbaar en parkeren kan kosteloos in de omgeving.