Barendrecht – In het internationale onderzoek “Operation Cookiemonster” is na intensief onderzoek een 32-jarige Nederlander die in Brazilië woont aangehouden. Dit gebeurde op dinsdag 18 juli in Barendrecht. Omdat de man na zijn arrestatie in volledige beperking zat, kon zijn aanhouding vanwege onderzoeksbelang niet eerder worden gecommuniceerd. De verdachte is maandag 24 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten.
De man stond bovenaan de lijst van verdachten van het Cybercrimeteam Rotterdam in het onderzoek naar de Genesis Market. Op de Genesis Market, de site welke door de FBI offline werd gehaald op 4 april jl., werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Daarmee konden cybercriminelen iemands online leven aannemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.
Wereldwijd werden begin april honderden doorzoekingen gedaan. In Nederland werden 17 aanhoudingen verricht en 23 doorzoekingen gedaan. Tijdens het onderzoek kwam de 32-jarige man ook in beeld. Hij stond bovenaan de lijst van Nederlandse verdachten omdat hij vermoedelijk op grote schaal handelde op de Genesis Market. Ruben van Well van het Cybercrimeteam: “We verdenken deze man ervan dat hij voor tienduizenden euro’s heeft uitgegeven op de markt en daardoor de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market is en mogelijk zelfs tot de top 10 van grootste gebruikers wereldwijd behoort. We verdenken de man er van dat hij met zijn handelen heel veel mensen heeft gedupeerd. Er liggen aangiftes van mensen die voor tienduizenden euro’s bestolen zijn. Met de aanhouding van deze verdachte denken we een grote slag te hebben geslagen in dit onderzoek.
Meer aanhoudingen
Van Well: “De gebruikers van het platform werden na het offline halen van de site al gewaarschuwd dat meer aanhoudingen zouden volgen. We hebben samen met de FBI namelijk een schat aan informatie over de kopers van de markt. Op het internet laat je altijd sporen achter, ook als je gebruik maakt van een VPN en ook als betaling plaats vindt via crytovaluta. Het onderzoek is nog altijd in volle gang en meer aanhoudingen worden ook nu niet uitgesloten.’