Veel mensen bewaren hun wijn verkeerd: dit zijn de meest gemaakte fouten

Date:

Deel bericht:

Veel mensen genieten ’s avonds of in het weekend van een goed glas wijn. Maar als het gaat over het bewaren van de wijnflessen, worden er nog regelmatig fouten gemaakt. Wanneer je de wijn niet op de juiste manier opslaat, kan de kwaliteit en smaak achteruitgaan. Dat is natuurlijk erg zonde van dit product! Ben je benieuwd of de wijnflessen in jouw huishouden op de juiste manier worden bewaard? Hieronder staan de 5 meest gemaakte fouten op een rij.

  1. Verticale opslag

Het komt zeer regelmatig voor dat mensen wijnflessen verticaal bewaren. Bijvoorbeeld op een kastje of in de kelder. Toch is dit meestal een verkeerde opslagpositie. Wijnflessen met een natuurkurk moeten horizontaal worden opgeslagen. Dit zorgt er namelijk voor dat de kurk vochtig blijft en de wijn goed afgesloten. Zo behoud je de smaak en kwaliteit. Daarom zie je in een wijnklimaatkast altijd een wijnrek waar je de flessen horizontaal in moet leggen.

- Advertisement -
  1. Blootstelling aan licht

Het is belangrijk dat de wijn niet of nauwelijks wordt blootgesteld aan licht. Fel licht kan zowel de smaak als de kleur van de wijn aantasten. Zoek daarom altijd een donkere plek in huis om de wijnflessen neer te leggen.

  1. Temperatuurschommelingen

De meeste mensen weten wel dat wijnflessen niet te warm, maar ook zeker niet te koud bewaard moeten worden. De ideale temperatuur voor rode wijn is 14 – 18 graden en voor witte wijn 7 – 12 graden. De grootste fout die wordt gemaakt op het gebied van bewaartemperatuur, is dat er te veel temperatuurschommelingen zijn. De wijn ligt bijvoorbeeld in een ruimte waar het vaak tocht en de temperatuur niet stabiel blijft. Een goede oplossing is om een speciale wijnkoelkast aan te schaffen. Deze bewaarplek blijft altijd stabiel op temperatuur. Als je zowel rode als witte wijn in dezelfde koelkast wil bewaren, is een wijnklimaatkast 2 zones een slimme aankoop. Bij zo’n wijnkoelkast met 2 zones kun je de temperatuur van het bovenste en onderste gedeelte apart van elkaar instellen.

  1. Verkeerde luchtvochtigheid

Vergeet niet om rekening te houden met de luchtvochtigheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan er snel schimmel ontstaan, maar bij een te lage luchtvochtigheid kan de kurk uitdrogen en hierdoor lucht in de wijnfles laten.

  1. Iedere wijnsoort lang bewaren

Niet iedere wijnsoort is bedoeld om lang te laten rijpen. Deze flessen moet je dan ook ‘jong drinken’ en niet te lang bewaren. Check van tevoren welk type wijn je in huis haalt zodat je het voor de juiste periode kunt opslaan.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Een boormachine voor elke klus

Stel je voor dat je een klus hebt waarbij je iets moet boren, maar je weet niet welke...

10 Tips voor het Kiezen van de Juiste Rijschool

Het kiezen van de juiste rijschool is een belangrijke stap op weg naar het behalen van je rijbewijs....

Hoe kom ik van de eetstoornis orthorexia nervosa af?

Orthorexia nervosa is een relatief nieuwe term in de wereld van eetverslavingen en eetstoornissen, maar een probleem dat...

Parkeren bij Rotterdam Airport vergelijken

Ga je binnenkort met het vliegtuig naar de zon en vertrek je vanaf Rotterdam Airport? Bedenk dan ruim...