Is je bedrijf in de regio Zuid-Holland financieel niet gezond? Dan leidt dit vroeg of laat tot problemen. Als het momenteel allemaal niet zo rooskleurig is, wil je hier misschien iets aan veranderen. Helaas weten veel ondernemers niet precies wat ze hieraan kunnen doen. Daarom schieten wij te hulp. In deze tekst zetten we namelijk een aantal tips op een rijtje om je onderneming financieel sterker te maken.
1. Neem je inkomsten en uitgaven onder de loep
Wie zijn onderneming financieel sterker wil maken, moet allereerst in beeld hebben hoeveel geld er binnenkomt en uitgegeven wordt. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel ondernemers in Zuid-Holland hebben hier geen weet van. Herken jij jezelf hierin? Dan is het tijd voor verandering. Als je inkomende en uitgaande geldstromen in kaart brengt, weet je op welke momenten het wel en niet verantwoord is om (grote) uitgaven te doen.
Schrik je van de kosten? Kijk dan of je hier iets in kunt veranderen. Mogelijk zijn er goedkopere alternatieven beschikbaar, waardoor je geld bespaart. Laat je overigens nooit leiden door de kosten, want de kwaliteit van je producten en/of diensten moet er niet door achteruitgaan.
2. Zorg dat je klanten tijdig betalen
Vrijwel iedere ondernemer noteert een betalingstermijn op facturen. Ondanks dat je klanten verzoekt om binnen de genoemde periode te betalen, gebeurt dit lang niet altijd. Soms wordt er zelfs veel later betaald of vergeten klanten simpelweg om te betalen. Dit komt de financiële positie van je onderneming uiteraard niet ten goede. Wil je deze verbeteren? Zorg er dan voor dat je klanten tijdig betalen. Als dit niet gebeurt, stuur je ze zo snel mogelijk na het vervallen van de betalingstermijn een herinnering. Betalen ze nog steeds niet? Stuur dan een aanmaning.
3. Bouw een financiële buffer op
Ieder bedrijf kent weleens mindere tijden. Om de kans op problemen in zo’n periode te verkleinen, is het verstandig om een financiële buffer op te bouwen. Doordat je geld achter de hand hebt, kun je de rekeningen van je bedrijf gewoon blijven betalen. Als je even krap bij kas zit, kun je eventueel familie en/of vrienden vragen of zij je wat geld kunnen lenen. Maak hierover duidelijke afspraken, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.
Leen je liever geen geld van bekenden? Dan biedt een zakelijke financiering uitkomst. Als je geld nodig hebt om de dagelijkse uitgaven voor je bedrijf te betalen, vraag je bedrijfskrediet aan. Een geldverstrekker zet dan geld voor je klaar op een rekening. Doordat jij toegang tot deze rekening krijgt, neem je geld op als je het nodig hebt.
4. Investeer in je bedrijf
Een investering in je bedrijf kost geld. Daarom vind je dit misschien een wat vreemde tip. Toch kun jij je onderneming financieel sterker maken door te investeren. Leen je bijvoorbeeld geld om een nieuwe machine te kopen of om te investeren in uitbreiding? Dan kun je mogelijk meer en/of sneller produceren. Dit heeft uiteindelijk een positief effect op de financiële situatie van je bedrijf.
Wie zijn bedrijf financieel sterker wil maken, kan ook investeren in een bedrijfsovername. Door een andere onderneming over te nemen, groei je zelf vaak en dat zorgt voor meer inkomsten. Heb je het geld niet liggen om de overname te financieren? Vraag dan een bedrijfsovername financiering aan. Je gebruikt in dat geval in lening om (een deel van) de overname te bekostigen.