Hellevoetsluis – De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is een onderzoek gestart naar het laat arriveren van de tankautospuit bij de brand aan de Gruttostraat in Hellevoetsluis. Zij geven aan dat sommige vrijwilligers waaronder de bevelvoerder de eerste alarmering mogelijk niet hebben gehoord of er niet op gereageerd.
In onze ogen wordt de schuld op dit moment bij de brandweervrijwilligers gelegd die de zogenoemde P2000 alarmering hebben genegeerd. Hierdoor kwamen er niet genoeg vrijwilligers opdragen waaronder de bevelvoerder om met de tankautospuit uit te rukken naar het brandadres. De tankautospuit is een groot blusvoertuig wat als belangrijkste voertuig zou moeten uitrukken naar de woningbrand maar kwam daar niet volgens de officiële aanrijtijd. Een Snel Interventie Voertuig was wel op tijd ter plaatse maar dit voertuig wordt 24 uur bezet waarvan het persoon ook op de kazerne slaapt.
Klokkenluiders melden ons dat de motivatie van vrijwilligers weg is gezakt en er geen ploegenroosters meer worden gemaakt. Vroeger werden groepen vrijwilligers gevormd waardoor de brandweerzorg altijd gegarandeerd was. Dit was voorheen in Hellevoetsluis zelfs voor twee grote brandweervoertuigen. Door bezuinigingen is deze regeling geschrapt en is het overzicht voor de bezetting soms niet te garanderen.
Het onderzoek wordt begeleid door onder andere een onderzoeker van de regio Haaglanden. Over twee weken moet er een uitslag zijn van het onderzoek. Er wordt dan onder andere in de evaluatie gekeken naar de oorzaak van de brand, het verloop van de brandbestrijding en het optreden hiervoor.
Zie hieronder het officiele bericht van de Veiligheidsregio
Naar aanleiding van de brand aan de Gruttostraat in Hellevoetsluis en het laat arriveren van de tankautospuit vanwege het ontbreken van een bevelvoerder is de VRR een intern onderzoek gestart naar de wijze van alarmering en waarom het eerste alarm door een of meerdere vrijwilligers niet is gehoord.
De opdracht aan de onderzoekers van de VRR is een evaluatie te maken van het brandweeroptreden tijdens de brand. In de evaluatie wordt gekeken naar de oorzaak van de brand en het verloop van de brandbestrijding evenals naar het eigen optreden. Aan het onderzoekstraject zal ook een onderzoeker van de regio Haaglanden deelnemen. Het is de bedoeling dat over twee weken de evaluatie afgerond wordt. Projectleider Remco van Werkhoven over de opdracht: “Ik vind het belangrijk dat er een evaluatie komt die een genuanceerd beeld geeft van de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag. Dat is belangrijk omdat we daar als organisatie leerpunten uit kunnen halen. Het is verder belangrijk dat de evaluatie recht doet aan alle inspanningen van de mensen die daar ’s nachts hebben geholpen.”