PMO: de gezondheidscheck voor uw medewerkers

PMO staat voor preventief medisch onderzoek. Het is bedoeld om de gezondheid van uw medewerkers in kaart te brengen én te bevorderen. Hoe gaat dit precies in zijn werk? En wat levert het u op? We vatten de belangrijkste informatie kort voor u samen.

Waarom het PMO?

Waarom biedt u als werkgever een PMO aan? Als eerste omdat u het wettelijk verplicht bent volgens de Arbowet. Deze verplichting is ingevoerd om de kans op langdurig verzuim te beperken.

Maar naast de verplichting zijn er meer goede redenen voor dit onderzoek:

  • U krijgt inzicht in de gezondheidsrisico’s binnen uw organisatie.
  • Uw medewerkers worden indien nodig gemotiveerd gezonder te leven. Gezondere medewerkers = productievere medewerkers.
  • Eventuele beroepsziektes worden in kaart gebracht.

Deze punten helpen u om:

  • Uw gezondheids- en duurzame inzetbaarheidsbeleid vorm te geven of aan te passen;
  • Uw RI&E op te stellen;
  • Verzuim terug te dringen;
  • (Veel) kosten te besparen.

Niet verplicht voor medewerkers

U bent verplicht het PMO aan te bieden, maar over het algemeen is uw medewerker niet verplicht om eraan deel te nemen. In sommige sectoren of branches is de medewerker wel verplicht. Dit is dan vastgelegd in de wet of in de CAO.

Hoe gaat het PMO in zijn werk?

Er wordt gekeken naar de gezondheidsrisico’s van uw medewerkers. Het gaat hierbij niet alleen om de risico’s op de werkvloer, maar ook om de gezondheidsrisico’s vanuit de privésituatie en leefstijl. Er is geen vaste opzet voor het medisch onderzoek. Hoe het precies wordt vormgegeven, hangt af van uw organisatie. Vaak wordt gestart met een vragenlijst over de gezondheid en leefstijl. Ook psychosociale arbeidsbelasting en werkstress zijn belangrijke topics. Daarnaast kunnen er lichamelijke onderzoeken gedaan worden zoals een conditietest.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor uw medewerkers zelf. Zij ontvangen een rapport over hun gezondheid. Dit kan compleet gemaakt worden met een persoonlijk verbeterplan. Indien nodig wordt er doorverwezen naar een specialist. Vanwege de privacywet mag u als werkgever de persoonlijke rapporten niet zomaar inzien. Zijn er meer dan 15 deelnemers? Dan ontvangt u als werkgever wel een organisatierapportage. Deze geeft u veel informatie over de gezondheid van uw medewerkers, eventuele risico’s en beroepsziektes.

Hoe vaak?

In de Arbowet is niet vastgelegd hoe vaak u het PMO moet aanbieden. Wel kunnen hierover afspraken staan in de CAO.

De beste PMO aanbieder vinden?

Er is natuurlijk niet één beste PMO aanbieder voor alle werkgevers. Welke partner het beste is voor u, hangt af van uw organisatie. Maar hoe vindt u tussen al die aanbieders de juiste match? Laat HR Navigator.nl u helpen om de beste aanbieders voor u te selecteren. Via hen ontvangt u snel en gemakkelijk drie offertes van geschikte partners.

 

 


Dit artikel wordt u aangeboden door een adverteerder. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via  Adverteren.


 

- Advertisement -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,277VolgersVolg