Rotterdam – Agenten hebben dinsdagmiddag een 39-jarige Rotterdammer aangehouden omdat hij reed in een duplicaat-auto. Een identieke kopie van een bestaand voertuig. Bij een duplicaat-auto wordt van een bestaande goede auto een identieke kopie gemaakt. Dit door eenzelfde auto te stelen en het Voertuig Identificatie Nummer (chassisnummer) van de goede auto in de gestolen auto te zetten. Of door van verschillende onderdelen een soortgelijk voertuig op te bouwen.
Vervolgens worden ook valse papieren gemaakt. Gestolen auto’s worden eventueel voorzien van valse of gestolen kentekenplaten. Het gestolen voertuig krijgt zo de identiteit van een soortgelijke auto. Er wordt als het ware een duplicaat van een bestaande auto gemaakt. Wanneer de auto wordt nagetrokken door een agent lijkt alles keurig in orde. Pas wanneer de elektronica zoals een airbag of toerenteller via een ingebouwde chip op unieke nummers wordt bekeken wordt duidelijk dat het een duplicaat betreft.
In dit geval trok de eigenaar van het originele voertuig aan de bel omdat hij een stroom aan bekeuringen kreeg. Omdat de man te goeder trouw was kreeg zijn auo een nieuw kenteken en een bijbehorend kentekenbewijs. De duplicaat-auto had het oude kenteken nog en de bekeuringen bleven komen. Agenten van de Verkeerspolitie konden analyseren waar en wanneer het voertuig vaak reed. Zo troffen zij dinsdagmiddag de duplicaat-auto aan die werd bestuurd door een 39-jarige Rotterdammer.
Het chassisnummer was vervalst en kwam overeen met het chassisnummer op het eveneens zeer professioneel vervalste kentekenbewijs. Door uitgebreid onderzoek werd het originele chassis-nummer toch duidelijk. Het blijkt te gaan om een voertuig dat in 2009 is gestolen.
De bestuurder is overgebracht naar een politiebureau. Uit verhoor en onderzoek moet blijken of hij het voertuig al dan niet te goeder trouw heeft gekocht en of hij verantwoordelijk is voor de gepleegde verkeersovertredingen.