Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Hartveilig wonen starten project burgerhulpverlening bij reanimaties

Date:

Deel bericht:


Vlaardingen – De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en de gemeente Vlaardingen zijn vandaag gestart met een pilot voor burgerhulpverlening bij reanimaties. De pilot is in de Indische Buurt in Vlaardingen. Met burgerhulpverlening bij reanimaties wordt de bestaande acute zorg met een krachtig netwerk van geschoolde en geoefende vrijwilligers versterkt Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een hartstilstand.

Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen zes minuten acute hulp wordt verleend. Hoewel in de regio Rotterdam-Rijnmond naast de ambulance ook de brandweer en politie bij reanimaties worden gealarmeerd, lukt het niet altijd om binnen deze eerste en cruciale minuten te arriveren. Vrijwilligers die zijn aangesloten bij de burgerhulpverlening bij reanimaties kunnen deze acute hulp in veel gevallen wel bieden.

- Advertisement -

De VRR heeft gekozen voor het systeem Hartveilig wonen. Hartveilig wonen is een netwerk van goed geschoolde geregistreerde vrijwilligers en voldoende beschikbare AED’s. Wanneer de Gemeenschappelijke Meldkamer een vermoeden van een hartstilstand heeft, alarmeert de meldkamer de hulpdiensten en tegelijkertijd een tiental vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een SMS-bericht met de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. Een AED is een apparaat dat met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen.

Een oproep komt altijd onverwacht en het kan zijn dat niemand in de gelegenheid is om naar het slachtoffer te gaan. Er worden daarom altijd meer vrijwilligers opgeroepen dan er daadwerkelijk nodig zijn. Wanneer een vrijwilliger in staat is om naar het slachtoffer te gaan, moet er gereageerd worden op het SMS-bericht. Als er meer dan vier vrijwilligers naar het slachtoffer gaan, wordt bij de vijfde persoon en verder automatisch aangegeven dat inzet niet meer nodig is. Zo wordt voorkomen dat er teveel mensen komen.

De pilot duurt een half jaar. Naast de Indische Buurt in Vlaardingen start de pilot ook in de gemeente Lansingerland op 21 juli 2014. Na de pilot in beide gemeenten zal worden bekeken of de inzet van burgerhulpverlening wordt voortgezet en ook binnen de overige Rijnmond gemeenten wordt uitgerold.

Bron : Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Bestuurder eindigd met auto tegen boom, nagekeken door ambulancepersoneel Heemraadlaan Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagochtend 24 februari rond 07:30 uur heeft er een eenzijdig ongeval plaatsgevonden aan de Heemraadlaan in...

Politie viert valentijnsdag de actie op Centraal Station Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft vrijdagmiddag een actie georganiseerd in de centrale hal van het Centraal Station in...

Zeer reëel dat verdachte het doodgestoken meisje (11) in Nieuwegein niet kende

Nieuwegein - Een meisje van 11 bezweek zaterdagmiddag 1 februari aan de gevolgen van een steekincident in de...

Drugscriminaliteit in Rijnmond Zuid-West stevig aangepakt: resultaten en zorgen na een jaar inzet

ROTTERDAM – Het drugsteam Rijnmond Zuid-West, onderdeel van de politie Eenheid Rotterdam, heeft na een jaar intensieve samenwerking...