,,We merken dat extra inzet op een bepaalde vorm van criminaliteit zijn vruchten afwerpt. We hebben dat gezien bij de aanpak van overvallen en woninginbraken, maar je ziet dat bijvoorbeeld ook bij iets minder direct zichtbare zware criminaliteit als drugssmokkel. En we weten criminelen steeds beter te raken daar waar het voor hen soms het meeste pijn doet: in hun portemonnee.” Dat zei woensdag Marc van Nimwegen, hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie in Rotterdam bij de presentatie van RondOM Rotterdam 2014/2015.
Het totaal aantal (misdrijf)zaken dat in 2014 binnenkwam bij het Rotterdamse OM is ongeveer gelijk gebleven aan voorgaande jaren: rond de 23.000. Ongeveer de helft van die zaken wordt door het OM zelf afgedaan, de andere helft gaat naar de rechtbank. Opnieuw werden meer zaken tegen woninginbrekers behandeld, bij een dalend aantal aangiften. En er werden opnieuw minder zaken tegen minderjarigen aangebracht. De in 2009 ingezette daling zet zich daarmee nog steeds voort. Er werden meer zaken tegen verdachten van huiselijk geweld aangebracht, nog steeds een fors maatschappelijk probleem. Het gestegen aantal komt vermoedelijk door de grote alertheid van de Rotterdamse politie en hulpverleners op het voorkomen van huiselijk geweld, en omdat de zaken nu vaker aan het OM worden voorgelegd.
Op het gebied van de bestrijding van zware criminaliteit en ondermijnende activiteiten is ook te zien dat samenwerking en extra inzet van (bijzondere) opsporingsdiensten zijn vruchten afwerpt en leidt tot een beter inzicht. Zo wordt bij strafrechtelijke onderzoeken vrijwel altijd ook door financieel deskundigen meegekeken of er mogelijk wederrechtelijke verkregen vermogen kan worden afgepakt. In 2014 werd er voor ruim 21 miljoen eurobeslag gelegd, en werd uiteindelijk ruim 8 miljoen euro geïncasseerd. Samen met een aantal partners is geïnvesteerd in het integrale afpakken bij bepaalde probleemgebieden. Tegelijkertijd is ook in de kleinere zaken vaker gekeken naar het leggen van beslag ten behoeve van de slachtoffers.
De extra inzet op drugssmokkel is vermoedelijk ook een van de redenen waarom het aantal zaken van het HARCteam in 2014 weer op ongeveer hetzelfde niveau lijkt als in 2011 en 2012 na een flinke stijging in 2013. Uit een analyse van het criminaliteitsbeeld in de regio Rotterdam is in 2014 overigens gebleken dat veel criminaliteit samenhangt met de smokkel via de Rotterdamse haven. Dat geldt zowel voor de zware criminaliteit waarmee de integriteit van het maatschappelijke verkeer wordt aangetast, de zogenoemde ondermijnende activiteiten, maar ook op wijkniveau in zwakkere stadswijken waar gebleken is dat jongeren geworven worden om drugs te vervoeren.
BRON: Openbaar Ministerie