Nieuwe Opiumwet vanaf maart: voorbereiding hennepteelt strafbaar

Date:

Deel bericht:

Het Openbaar Ministerie (OM), politie, FIOD, Belastingdienst, gemeenten, provincies en het Rijk treden met ingang van 1 maart 2015 gezamenlijk op tegen facilitators van illegale hennepteelt. Per die datum is de nieuwe Opiumwet Artikel 11a van kracht, die voorbereidingshandelingen van illegale hennepteelt strafbaar stelt. Op diverse plekken vinden controles plaats.

Deze nieuwe wet biedt het OM en de politie de mogelijkheid strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en gevaarlijke kwekerijen in werking zijn. De wet bestrijdt beroeps- en bedrijfsmatige illegale hennepteelt.

- Advertisement -

Meer dan een growshopverbod
Facilitators die activiteiten voor de illegale hennepteelt verrichten, zoals het leveren van lampen en voedingsstoffen, kweekhokken, kweeklocaties en het aansluiten van elektra, worden strafbaar ten gevolge van de wetswijziging. Growshops hebben zich toegelegd op handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt. De nieuwe wet maakt deze bedrijfsactiviteiten strafbaar. Het OM en de politie zullen zoveel mogelijk growshops hierover vóór 1 maart informeren.

Ondermijning
Georganiseerde illegale hennepteelt is ondermijnende criminaliteit. Zij leidt tot onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Bovendien gaat er veel uit criminaliteit verkregen vermogen om in de wereld van de georganiseerde hennepteelt. Er bestaat een groot risico op vermenging van de onder- en bovenwereld. Wie zich strafbaar maakt aan het voorbereiden of bevorderen van de hennepteelt, hangt een maximale gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete tot 81.000 euro boven het hoofd. Hennepteelt is strafbaar als deze niet voor medische, diergeneeskundige of wetenschappelijke doeleinden is.

Alert zijn
Bonafide bedrijven en brancheorganisaties – zoals van tuin- en bouwcentra – spelen een belangrijke rol in het voorkomen van voortzetting van illegale praktijken onder een legale dekmantel in hun sector. De nieuwe wet creëert geen algemene onderzoeksplicht voor hen en dienstverleners, zoals loodgieters en elektriciteitsleveranciers. Wanneer zij worden geconfronteerd met omstandigheden die een ernstig vermoeden opleveren dat sprake is van hennepteelt, dienen zij dat te melden. Dat kan bij de lokale politie of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

BRON: Openbaar Ministerie

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie viert valentijnsdag de actie op Centraal Station Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft vrijdagmiddag een actie georganiseerd in de centrale hal van het Centraal Station in...

Zeer reëel dat verdachte het doodgestoken meisje (11) in Nieuwegein niet kende

Nieuwegein - Een meisje van 11 bezweek zaterdagmiddag 1 februari aan de gevolgen van een steekincident in de...

Drugscriminaliteit in Rijnmond Zuid-West stevig aangepakt: resultaten en zorgen na een jaar inzet

ROTTERDAM – Het drugsteam Rijnmond Zuid-West, onderdeel van de politie Eenheid Rotterdam, heeft na een jaar intensieve samenwerking...

Politie pakt vijftien verdachten op in landelijke actie tegen explosievenaanslagen

De politie heeft vandaag vijftien personen aangehouden in een landelijke actie gericht op explosievenaanslagen. De arrestaties, uitgevoerd door...