De FIOD, Politie en de Douane hebben deze week onder leiding van het Functioneel Parket doorzoekingen en inbeslagnames gedaan in opslagloodsen en woningen in verschillende onderzoeken naar intellectuele eigendomsfraude (merkvervalsing).
De verdenking in de onderzoeken is dat verdachten merkvervalste goederen zoals kleding, parfums, sigaretten, schoenen en racefietsvelgen verkochten.
Doorzoekingen
Deze week zijn door heel Nederland meer dan 50 opslagplaatsen van merkvervalste artikelen en 6 woningen doorzocht. Bij de doorzoekingen zijn ruim 100.000 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen in beslag genomen en 4.200 losse merkemblemen.
Bij de doorzoekingen zijn daarnaast ook nog aangetroffen; 8,5 kg hennep en benodigdheden voor een kwekerij, explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen, waterpijptabak (1.360 kilo) en (nep)wapens.
Ook zijn er duizenden (merkvervalste) sigaretten in beslag genomen. Over deze sigaretten was geen accijns afgedragen. Verder zijn een aantal merkvervalste racefietsvelgen in beslag genomen.
De goederen vertegenwoordigen een geschatte waarde van ruim 4 miljoen euro.
Een van de grote gecoördineerde acties van deze week vond plaats op zaterdag rondom de Beverwijkse Bazaar, waar onderzoeken zijn ingesteld naar de op deze bazaar aangeboden artikelen. Vastgesteld is dat er door meerdere aanbieders merkvervalste kleding, tassen, parfums en schoenen werd aangeboden.
Aanhoudingen en beslag
Gedurende de week zijn 15 verdachten aangehouden. Van de aangehouden verdachten zijn er inmiddels 11 heengezonden met een dagvaarding, transactie (geldboete) of taakstraf. Meerdere aanhoudingen en doorzoekingen worden niet uitgesloten.
Ook is er beslag gelegd op een aantal onroerende zaken, meer dan € 55.000,- aan contant geld, auto’s en er is beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van verdachten.
Auteursrechten op Designstoelen
In deze week is een transactie tot stand gekomen voor de inbreuk op auteursrechten op designkuipstoelen. Deze stoelen waren eerder door de FIOD, in samenwerking met de Douane, na een tip in beslag genomen.
Zittingen bij de Rechtbanken
Gedurende deze week zijn ook enkele zaken op zitting behandeld. Op 21 september 2015 vond de regiezitting plaats in Almelo van een merk- en accijnszegelvervalsingszaak waarbij een groot aantal merkvervalste doppen van een bekend wodkamerk in beslag zijn genomen. Op vrijdag 25 september staat de inhoudelijke behandeling van een merkvervalsingszaak van elektronicatoebehoren gepland in Zutphen.
Vernietiging
De in beslag genomen merkvervalste artikelen evenals de eerder in beslag genomen designkuipstoelen zijn direct vernietigd. Bij de vernietiging wordt maximaal gerecycled zodat grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Verder is er nog beslag gelegd op een aantal onroerende zaken, meer dan € 55.000,- aan contant geld, auto’s en er is beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van verdachten.
Uitnodigingen opslaghouders op het FP
Uit een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken is naar voren gekomen dat verdachten gebruik maken van Self storage bedrijven voor de opslag, distributie en verkoop van merkvervalste waren. De bij deze fraude betrokken Self storage bedrijven zullen een uitnodiging ontvangen van het Functioneel Parket voor een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zal met de Self storage bedrijven, onder meer, gesproken worden over hun rol bij de handel in merkvervalste artikelen die in de toekomst nader zal worden gemonitord en zullen zij nader worden voorgelicht over hoe zij dit soort criminaliteit in de toekomst mee kunnen helpen voorkomen.
Merkenfraude, gevaar gezondheid, veiligheid, witwassen
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang.
Merkvervalste goederen kunnen een gevaar opleveren voor de gezondheid. Denk hierbij aan het gebruik van medicijnen, parfums of cosmetica waar bij de productie giftige stoffen worden gebruikt, of gebrekkige auto- en fietsonderdelen. Ook de veiligheid kan in het geding zijn bij producten die op een ondeugdelijke manier zijn geproduceerd. Daarnaast wordt het geld dat ermee verdiend wordt in veel gevallen witgewassen.
BRON: Openbaar Ministerie