Samenvatting corona-persconferentie 25 januari: Nederland grotendeels open maar nachtleven blijft gesloten

Date:

Deel bericht:

Dinsdagavond 25 januari gaven premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een persconferentie over de coronamaatregelen. De versoepelingen worden voortgezet omdat het niet meer houdbaar is om mensen te blijven beperken in hun sociale vrijheid. Op 8 maart een nieuwe besluitvorming.


Samenvatting puntsgewijs:

- Advertisement -
  • Alles mag open tot 22.00 uur in de avond. Dus ook de horeca en de cultuur sector.
  • Voor winkels geldt het dragen van een mondkapje noodzakelijk, en maximaal 1 klant per 15 m2.
  • Voor de horeca en evenementensector is het coronatoegangsbewijs verplicht vanaf 13 jaar, voor sportverenigingen is dit 18 jaar.
  • Voor grote evenementenzalen is een vaste zitplaats verplicht en nooit meer dan 1250 mensen. Ook de stadions mogen voor 1/3 worden gevuld.
  • De quarantaineregels op scholen veranderen voor alleen kinderen die klachten hebben of positief testen thuis blijven. Er hoeven geen hele klassen meer in quarantaine.
  • Het nachtleven blijft nog wel gesloten.

 

Mark Rutte
We zetten vandaag een grote stap om Nederland verder open te stellen, maar toch is het verantwoord om onder voorwaarden alle activiteiten tot uiterlijk 22.00 uur plaats te laten vinden. We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke op, maar dat kan betekenen over enkele weken er alsnog een jojo effect kan ontstaan. Het is dus echt aan de inwoners om de regels te blijven volgen, dat doen we immers allemaal zelf. Het nieuwe pakket geldt voor 6 weken en over 3 weken doen we een nieuwe meting.

Ernst Kuipers begint de persconferentie en maakt duidelijk dat we risico’s nemen met de nieuwe versoepelingen. We wisten dat bij de vorige versoepelingen door bijvoorbeeld het openen van de winkels het aantal besmettingen toenemen. Per week zitten ongeveer een half miljoen mensen thuis, dat worden er de aankomende weken veel meer besmettingen zullen zijn.

Ook de druk op de zorg zal toenemen, dit zal op alle plekken zichtbaar zijn. De lichtpuntjes zijn dat mensen korter in het ziekenhuis liggen, en minder mensen hebben zorg nodig, dit komt door de omikronvariant. 56 procent van de 18 plussers is gevaccineerd of geboosterd. Mensen die geboosterd zijn, komen vrijwel niet in het ziekenhuis terecht. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat vooral deze groep mensen de booster alsnog haalt, een kwart mensen heeft geen boosterprik.

Horeca- en cultuursector weer open
De horeca- en cultuursector mag (onder voorwaarden) de deuren weer openen. Ze mogen tot maximaal 22.00 uur open blijven en het coronatoegangsbewijs is noodzakelijk vanaf 13 jaar en ouder. Bij sportverenigingen geldt dit vanaf 18 jaar.

Geldigheid vaccinatie- en herstelbewijs aangepast
De geldigheid van het coronatoegangsbewijs wordt aangepast. Daarmee worden de richtlijnen daaromtrent gelijkgetrokken met de rest van Europa.

Het betekent dat het vaccinatiebewijs na de eerste (twee) prikken negen maanden wordt. Na de boosterprik blijft het vaccinatiebewijs voor nu onbeperkt. Het herstelbewijs krijgt een geldigheidsduur van zes maanden. Dit was voorheen twaalf maanden.

Nog geen zicht op einde coronatoegangsbwijs
Ernst Kuipers kan geen uitspraken doen wanneer het coronatoegangsbewijs wordt afgeschaft. Maar onder andere arbeidsmigranten zijn nu flink de klos omdat ze bijvoorbeeld geen DigiD hebben. In ieder geval blijft het zolang het niet een griepje is, Ernst Kuipers zegt dat we van groepsimmuniteit nog ver weg zijn.

Versoepelingen niet zonder risico’s
We moeten er rekening mee houden dat het aantal besmettingen naar 75.000 tot 100.000 besmettingen per dag zal leiden. Dat houdt automatisch in dat ook bedrijven alsnog gesloten zullen blijven wanneer er onvoldoende medewerkers beschikbaar zijn. Ook het aantal ziekenhuisopnames zullen gaan toenemen, maar mensen liggen wel korter in het ziekenhuis.

Geen hele klassen meer in quarantaine
Het is de afgelopen weken erg stil geworden, en soms worden scholen compleet gesloten. Dat is niet langer houdbaar, om deze reden wordt de quarantaineplicht beperkt tot alleen leerlingen die klachten hebben die passen bij corona en positief geteste leerlingen.

Vaccineren blijft noodzakelijk
Het vaccineren tegen het coronavirus blijft belangrijk, uit alle cijfers blijkt dat wanneer je de boosterprik hebt ontvangen je veel minder snel ziek wordt, maar ook minder kans maakt om besmet te worden. 97% van de gevaccineerden met booster komt niet in het ziekenhuis terecht, en 98% komt niet op de IC terecht.

Coronatoegansbewijs
Ernst Kuipers blijft erbij dat het coronatoegangsbewijs een dempend effect heeft van soms wel 15 procent. Het is dus nog steeds een middel om het aantal besmettingen te beperken. Een journalist van RTL vroeg waarom steeds weer de planbare zorg de dupe blijft van opnames door niet gevaccineerden. Ook niet gevaccineerden die simpelweg om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden blijven de dupe van het coronatoegangsbewijs.

Nachtleven blijft gesloten
Er is nog geen perspectief voor de nachthoreca en evenementen. Rutte kan geen sprake doen over de toekomst voor het nachtleven.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Landelijk Meldpunt Internetoplichting waarschuwt voor malafide webwinkels in aanloop naar feestdagen

Nederland - De politie ontvangt steeds meer aangiftes en meldingen over malafide webwinkels. Aankoopfraude is inmiddels zelfs de...

Moordverdachte Bretley D. aangehouden in Amsterdam

De politie heeft de van moord verdachte 24-jarige Bretley D. opgepakt in Amsterdam. De politie was naar de...

Instappen Amsterdam-Oost en Arnhem in zoektocht naar Bretly Dorder

Rotterdam - Het aantal tips dat bij de politie binnenkomt, blijft oplopen. Elke tip wordt bekeken, onderzocht en...

Twee auto’s beschadigd nadat boom omvalt Dorpsweg Rotterdam

Rotterdam - Op de Dorpsweg in Rotterdam-Charlois is zaterdagochtend rond 11.29 uur een boom omgevallen door de harde...